“Ik ben gewoon Nora, iemand met nog veel meer identiteiten dan alleen de Nederlands-Marokkaanse”, zegt actrice Nora El Koussour in het mooie interview dat Paul van der Steen met haar heeft in deze laatste Zuiderlucht van 2017. Ze wil niet, zoals dat tegenwoordig heet, worden ‘geframed’, ze wil juist los komen van het hokjesdenken om zich in vrijheid verder te ontwikkelen.

Zo bekeken zou anti-framen het thema kunnen zijn van deze ZL, als altijd in december een interviewnummer. De breakdancers van The Ruggeds, de cultuurambtenaren Juliette Sinko en Marcella Pinckers, het ontwerpersduo Van Eijk en Van der Lubbe, fotograaf Jasper Groen, muzikant Jan Swerts en kunstenaar Jerry Kowalsky, ze zijn net als Nora El Koussour bezig om bestaande denkpatronen te doorbreken. Hun verhalen leveren fascinerende discussiestof op, mooie cadeaus om onder de kerstboom, na de oh’s en de ah’s over de hebbedingetjes die we daar aantreffen, met familie en vrienden te bespreken.

Laat het deze feestmaand niet uitsluitend over materiële zaken gaan. Dat bruggetje wil ik graag bewandelen om u als vaste lezers te wijzen op de unieke positie van Zuiderlucht. Elke maand distribueren we 20.000 gedrukte exemplaren onder de liefhebbers in Zuid-Nederland en Vlaanderen, digitaal hebben we een vergelijkbaar bereik. Al bijna elf jaar maken we een journalistiek onafhankelijk cultuurblad dat ook nog eens gratis is.

Nu weet u net zo goed als ik dat gratis niet bestaat. In een uitgemergeld cultuurlandschap waar van een aantrekkende economie niets te merken is, kost het veel moeite om de ZL-formule overeind te houden. Vandaar dat ik – we gaan er een decembertraditie van maken – u wil wijzen op de mogelijkheid om ons een financieel steuntje in de rug te geven.

Als onze missie en de manier waarop we die in ZL vervullen u aanspreekt, neem dan uw random reader ter hand en maak een bedrag dat u past over naar rekeningnummer NL55 SNSB 0936 7796 75 tnv Stichting Zuiderlucht o.v.v. ‘ondersteuning 2018’.

Zo maakt u mede mogelijk dat we in onafhankelijkheid kunnen blijven schrijven. U kunt blijven lezen over mensen die bestaande denkpatronen willen doorbreken en in vrijheid willen werken aan een beter bestaan, en aan alle mooie gedachten, boeken, theaterstukken, kunstwerken en films die zo’n houding kan opleveren.

WIDO SMEETS
hoofdredacteur
aw.smeets@zuiderlucht.eu