Nederlanders zijn milder over immigranten dan 25 jaar geleden. Het was een van de interessantste krantenopeningen van afgelopen maand. De ‘vermildering’ is opmerkelijk omdat we vanuit de media al jarenlang een ander beeld krijgen voorgeschoteld.

Een andere eyeopener: Nederlanders zijn minder cynisch over de kloof tussen politiek en samenleving dan een kwart eeuw geleden. Ook die informatie strookt niet met wat we dag-in-dag-uit over onze gek-getwitterde hoofden krijgen uitgestrooid. Kunnen de columnisten die recentelijk nog over De Kloof hebben geschreven nu eindelijk van hun taak worden ontheven?

Op social media is het SCP-onderzoek De sociale staat van Nederland, waar bovenstaande vaststellingen vandaan komen, alom verketterd. De ruimte voor andersdenkenden is in de digitale wereld nu eenmaal schaars.

En de ‘old school’ media dan? Sinds duidelijk is dat Twitter wordt vergiftigd door Russische

trollen komt de vraag op wat we aan moeten met die media, van Telegraaf tot RTL, van NRC Handelsblad tot het NOS Journaal, die al jarenlang klakkeloos tweets in hun berichtgeving opnemen. En dan hebben we het niet over de steeds meelijwekkender boodschappen die Gekke Geert rondstuurt.

Er bestaat, leerde het SCP-onderzoek, een Nederland dat niet voortdurend onder het vergrootglas van de media ligt. In de provincie, ben je geneigd te zeggen. Daar gedijt alles en iedereen in volle tevredenheid. De touwtjes hangen niet meer uit de brievenbus, maar de mensen groeten elkaar nog. En tonen respect.

Zo’n verademing zou Leeuwarden, samen met Valetta (Malta) dit jaar Culturele Hoofdstad van Europa, moeten zijn. Misschien wordt het dat ook wel, ondanks de problemen in de aanloop door de verlaagde budgetten.

Over budgetten gesproken. De verliezende steden Eindhoven en Maastricht bezworen indertijd dat de gereserveerde miljoenen besteed zouden worden aan de structurele versterking van de provinciale cultuur. Wat is er nog geen vijf jaar later van die beloftes terechtgekomen?

In Noord-Brabant is tot nu toe 25 miljoen uitgegeven aan 66 projecten waar dat bedrag door sponsoring en cofinanciering werd opgewaardeerd tot zestig miljoen euro. Voor de komende jaren zit nog vijftien miljoen in de pocket.

Het lijkt wel de Bijbelse parabel van de talenten (googel desgewenst naar Matteüs 25, 14-30), maar in Limburg zijn de gereserveerde twintig miljoen euro vrijwel verdampt. Opgesoupeerd aan stenen, ad-hoc-subsidies en regulier cultuurbeleid. Er ging zelfs geld naar een fietsersbrug – zie het artikel Wat krijgen we nou? op de volgende pagina.

Verder biedt deze eerste editie van het nieuwe jaar een breed boeket aan onderwerpen. Edo Dijksterhuis introduceert de kunstenaars Kahlil Joseph en Rasheed Araeen en legt uit wat ze met elkaar gemeen hebben, Anneke van Wolfswinkel verklaart de toenemende belangstelling voor religie bij ontwerpers. We spraken een voormalig logistiek directeur die zijn leven omgooide en zijn geluk vond in een bestaan als boekverkoper. De ‘Gutmensch’ Typhoon komt voorbij, net als Anneke van Giersbergen en Ettore Sottsass.

Maar eer u begint te lezen, wens ik u namens het ZL-team een gezond en gelukkig 2018 toe.

WIDO SMEETS
hoofdredacteur
w.smeets@zuiderlucht.eu