Op hoeveel festivals bent u dit jaar geweest? De kans is groot dat het er meer waren dan in het jaar ervoor, het aantal festivals stijgt weer. Mag er nog eentje bij?

Charles Esche vindt van wel. De directeur van het Van Abbemuseum in Eindhoven vertelt in zijn column in deze Podium dat hij in gesprek raakte met festivalbezoekers van de Dutch Design Week en het lichtfestival Glow. Ze komen voor de ‘buzz’, zo blijkt, omdat er ‘iets’ gebeurt.

Ik verwachtte na deze constatering kritische geluiden en woorden van verontrusting, maar het tegendeel is het geval. Esche wijst juist op een positief aspect: festivals zijn in staat om mensen bij elkaar te brengen, en om ze te passioneren voor iets dat ze voorheen niet kenden.

Een mooie gedachte. Maar moeten we niet bang zijn voor een kwalitatieve vervlakking van ons cultureel aanbod als steeds meer daarvan in een festivalvorm wordt geperst? Ik nam een artikel in de Witte Raaf uit 2017 erbij. De krant nodigde in dat nummer vijf Belgische schrijvers en cultuurmakers uit voor een panelgesprek over de ‘festivalisering’. In ruim 6.500 woorden past veel nuance, die festivalisering bleek een stuk minder dramatisch dan ik dacht.

De deelnemers maken bijvoorbeeld een onderscheid tussen een programmatorfestival en een curatorfestival. Bij het eerste, zei Rudi Laermans, een van de twee moderatoren van het debat, wordt door programmeurs “bestaande programmering samengevat, een strik eromheen gedaan en in een nieuw jasje gestopt”. Bij curatorenfestivals is er een thematische kern waaromheen een curator de onderdelen van een festival organiseert. Hier kan iets nieuws ontstaan, dat meer is dan de som der delen.

Intussen staat het grootste ‘festival’ van het jaar, het kerstfeest, voor de deur. Wat gaat u ervan maken? Er is de verleiding om datgene wat we altijd doen van een strikje te voorzien, om het knus en gezellig en lekker te noemen en het daarbij te laten. Zoals de winkels het doen: Paaseitjes gaan (letterlijk) in een nieuwe verpakking als Kerstman over de toonbank.

We kunnen ook een poging doen om van het Kerstfeest een curatorenfestival te maken. Voor het samenstellen van uw persoonlijk kerstfestival willen we u in deze Podium alvast enkele mooie onderdelen aanreiken. Het thema mag u zelf bepalen. Wat ligt u aan het hart?

CHRISTIANE GRONENBERG | bladmanager
c.gronenberg@zuiderlucht.eu