Twee jaar geleden maakten we met Zuiderlucht de stap naar Noord-Brabant. Ineens was Zuiderlucht het blad voor Zuid-Nederland en (een deel van) Vlaanderen. Op verzoek weliswaar van de erflaters van een ander cultuurblad dat ophield te bestaan.

Het was een spannende onderneming: wat zouden de Brabantse lezers van hun ‘nieuwe’ blad vinden? Gauw bereikten ons de eerste enthousiaste lezersreacties en onze distributeur liet al bij de tweede editie in Brabant weten “dat het aan de lezers niet zal liggen”, de exemplaren vlogen eruit.

Een lezersonderzoek dat we recentelijk onder onze Brabantse lezers en cultuurprofessionals hielden, bevestigde onze indrukken, u leest hun reacties vanaf pagina 11.

Het viel me op dat relatief vaak de toegankelijkheid van ZL wordt genoemd. Vanwege de inhoud, maar ook omdat het blad gratis verkrijgbaar is. “Toegankelijker kan het niet” schrijft een lezer uit Hilvarenbeek. Een ideaal als ‘toegankelijkheid’ kun je als maker nastreven. Maar wat fijn toch als het ook werkt én gewaardeerd wordt.

Een ander voorbeeld van toegankelijkheid vindt u op pagina 10, het Kunstcafé Eijsden-Margraten. Bij het tweemaandelijkse evenement treden professionals én liefhebbers op. Laatst woonde ik er weer eens een editie bij en was op momenten zelfs ontroerd door het gebodene. Het was heerlijk om bijvoorbeeld te luisteren naar een jonge vioolspeelster, terwijl haar vader en grootvader naast mij in het publiek plaatsvervangend voor hun (klein)dochter stonden te trappelen van de zenuwen.

Elise Oosterbaan is nog zo iemand die cultuur toegankelijk weet over te brengen zonder in te boeten op niveau. Ze maakt daar zelfs haar missie van: om de paar weken stelt Elise een digitale cultuurnieuwsbrief voor haar vriendennetwerk samen. Voor Podium schreef zij één jaar lang de rubriek Elise onderweg, de alweer laatste aflevering leest u op pagina 22, dit keer uit de ‘groene’ stad Nijmegen. Het waren elf boeiende cultuurtochten door Nederlandse, Belgische en Duitse steden. U kunt ze teruglezen op onze site via het zoekwoord Elise onderweg.

Waarom je het met de toegankelijkheid trouwens niet te ver moet drijven, vertelt ons Timo de Rijk in zijn column op pagina 19, naar aanleiding van een bezoek aan het Van Abbemuseum Eindhoven.

Veel leesplezier met deze nieuwe Podium!

CHRISTIANE GRONENBERG | bladmanager
c.gronenberg@zuiderlucht.eu