Op een zonnige aprilmiddag reed ik door het licht glooiende landschap rondom Bilzen, aan weerskanten van de weg honderden bloesemende appelbomen. Een zakelijke afspraak had me hier naartoe gebracht, toch waande ik me anderhalf uur lang op vakantie.

Het mag dan een cliché zijn, het overrompelt me daardoor niet minder vaak: de fascinatie door wat ik als een bijzonder divers gebied ervaar. ’s Ochtends in Wallonië, ’s middags in Nederlands-Limburg, voor de lunch in Vlaanderen, ’s avonds in Noord-Brabant. In het weekend naar Antwerpen, op bezoek bij vrienden in Duitsland, of met de Thalys naar Parijs. Naast de privileges van onderwijs en voedzaam eten is deze culturele afwisseling misschien de grootste luxe in mijn leven.

Het is dus niet toevallig dat we in deze Podium het Zuiderlucht-gebied in beeld brengen. Het is een regio die ons fascineert. En, – het een heeft met het ander te maken – dit is de regio waar Zuiderlucht actief is en gelezen wordt.

Omdat het merendeel van de Zuiderlucht-lezers in dit gebied woont, is de kans groot dat het tweede katern, Podium, als maandelijkse wegwijzer in de wereld van kunst en cultuur bij uitstek voor u is bedoeld. Om te (blijven) ontdekken wat er bij u in de buurt plaatsvindt, een stad verderop, en op pakweg honderd kilometer verderop.

Het is evenmin toevallig dat Podium vanaf deze maand groter is, en op ander papier is gedrukt. De logistieke redenen om te veranderen zijn niet zo spannend, we hebben van de verandering gebruik gemaakt om Podium ruimhartiger te maken, in vorm én inhoud, op dikker en witter papier. Prettiger om te lezen, menen wij, en een betere drukkwaliteit van de foto’s. We hopen dat de aanpassingen ook bij u in de smaak vallen, wij zijn er zeer tevreden mee.

Over ruimhartig gesproken: voelt dit gebied ooit te klein, heb ik nog een simpele tip. Neem eens de fiets of de bus, en zoek verdieping in uw eigen regio – die lijkt ineens onmetelijk groot. Zo ging ik ooit op de fiets naar Bilzen. Ik was geen anderhalf uur, maar een heel weekend onderweg. In een glooiend landschap, onder bloesemende appelbomen.

Hoe u ook onderweg bent, met de auto, in bus of trein, te voet of op de fiets – ik wens u veel genoegen in het ZL-gebied.

CHRISTIANE GRONENBERG | bladmanager
c.gronenberg@zuiderlucht.eu