In uw handen, of op uw scherm, klein of groot, ziet u de eerste ZL Podium. Deze vierentwintig pagina’s zijn voor u.

Na negen jaar Zuiderlucht en honderden, ach wat zeg ik, duizenden telefoontjes, brieven en mails namen we vorig jaar het enige logische besluit en begonnen een extra servicekatern bij Zuiderlucht genaamd XT. Voor ons de afkorting van Extended, veel lezers maakten er Extra van. Ook prima!

Het was extra ruimte waar gebruikers van ZL hun verhaal of boodschap kwijt kunnen binnen de daarvoor geëigende kaders. De plek waar uw evenement wordt vermeld. Want, dat vonden wij ook, al het moois waar u met ijver en liefde aan werkt, het mag gelezen en gezien zijn. Deze maand volgde het tweede logische besluit, door het blad Podium te noemen. Dat is toch helderder dan zo’n afkorting; de nieuwe titel, vonden we, dekt ook beter de behoorlijk uitdijende lading met service, agenda, rubrieken, advertenties, advertorials en branded content van bedrijven en instellingen.

Zo treft u in deze eerste ZL Podium de jonge fotograaf Boris Dieleman aan, het eerste talent in een reeks van elf waarin het Huis voor de Kunsten Limburg veelbelovende creatievelingen een platform biedt. Op pagina 8 begint de serie Made in Maastricht, de plek waar u in de komende maanden de vele verhalen van makers, gebruikers en promotors van Maastrichtse ontwerpen kunt ontdekken. Een pagina verderop deelt Rob Wijnants zijn belevenissen als eigenaar van de door kunstenaars en professionals geliefde winkel Victor 4art in Heerlen. Samen met de Van Eyck biedt ZuiderLeven, de activiteiten-tak van Zuiderlucht, deze maand een podium aan Ann Demeester, directeur van het Frans Hals Museum in Haarlem. U bent van harte uitgenodigd voor haar lezing op 10 maart tijdens de Open Studios in de Van Eyck in Maastricht, zie pagina 7.

Heeft u genoeg gelezen en wilt u erop uit trekken om het allemaal zelf te zien, dan bieden de vele pagina’s met onze cultuuragenda van binnen en buiten de euregio u met zekerheid voldoende reisdoelen. De nieuwe plek om belevenissen en bevindingen te delen hebben we ook al voor u ingericht, in de maandelijkse rubriek Publiek op pagina 11.

Veel lees- en ontdekplezier!

CHRISTIANE GRONENBERG | bladmanager
c.gronenberg@zuiderlucht.eu