De in de vrije natuur buiten Tokyo wonende Japanse fotograaf Yamamoto Masao (Aichi, 1957) is gespecialiseerd in landschappen, stillevens en naakten.

Door te experimenteren in de doka, maar ook door het papier in thee te baden, te krassen en te plooien maakt hij er unieke prints van. Het kleuren van de randen en het aanbrengen van verfspatten maken zijn werk ook waardevol voor nieuwsgierige liefhebbers van schilder- en tekenkunst.

Waren zijn werken eerder zo klein dat je ze, niet eens bij wijze van spreken, in je portefeuille kon meedragen, inmiddels hebben ze een groter formaat gekregen. Voor kenners is dat heerlijk kijken, voor een eerste kennismaking wellicht zelfs beter. Nog altijd dwaal je weg in zijn foto’s en zijn de details zo miniem dat je bijna denkt dat het niet waar kan zijn. En wie weet, is dat ook wel zo. Kijk je echt naar een teer klein hertje of is het beestje opgezet? Zat de vogel echt op de tak? Zo word je je nog meer bewust van de fijngevoeligheid ten opzichte van de allerkleinste, bijna onwaarneembare elementen uit zijn universum.

Masao Yamamoto, z.t. © Courtesy Gallery FIFTY ONE

In de Antwerpse Gallery Fifty One, waar hij nu voor de vierde keer exposeert, toont hij een vijftal ambrotypes. Bij dit proces wordt een glasplaat ingewreven met een dunne laag collodium die weer ondergedompeld wordt in zilvernitraat, waarna deze in een grootformaat camera wordt bevestigd. Het resultaat is een negatief dat geprint kan worden, of, zoals hier, een uniek positief als glasplaat tegen een achtergrond van zwart papier of fluweel.

Dit ambrotype proces past Masao uitstekend; ook hier zit de schoonheid in de details en ontdek je steeds weer een ander lichtpuntje, wrijfvlek of invalshoek. Niet toevallig heet de tentoonstelling Tomosu, wat zo ongeveer ‘een lichtje in de duisternis’ betekent. Het is zijn cadeau aan ons.

Typisch Japans? Dat doet zijn werk tekort. Dat je er zen van wordt, heeft niet te maken met het werk, maar met de overgave die nodig is om het te bekijken. Dat aspect van het werk van de Japanse meester krijgt veel aandacht in Gallery Fifty One: wie goed kijkt, ontdekt een rijk oeuvre. Verfijnd, precies en sober. 

Yamamoto Masao, Tomosu. T/m 28.10 in Gallery Fifty One in Antwerpen. gallery51.com