“Ik heb een lange weg gevolgd om hier te komen. Op het vmbo moest ik vooral met de handen werken, daarna heb ik mbo interieurbouw in Helmond gedaan, vooral een technische en praktische opleiding. De meeste studenten hier komen vooral van de havo. Mijn omweg heeft me veel extra bagage en ervaring gegeven. Op het mbo krijg je ontwerpen die je ten uitvoer moet brengen, ik wilde die ontwerpen zelf maken.

De warme sfeer in Maastricht sprak me heel erg aan. Studenten van de vier leerjaren werken op dezelfde afdeling dus je kunt altijd iemand iets vragen. Drie dagen per week is de school tot ’s avonds half tien open en zo krijg je een ateliersfeer die ik heel fijn vind.

Omdat ik die praktische ervaring heb, weet ik intuïtief hoe bepaalde dingen gemaakt kunnen worden. Die ervaring pas je bijna onbewust toe in het ontwerpproces.

Op de academie word je als in een wasmachine door elkaar gehusseld. En dat bedoel ik positief. In eenvoudige stappen leer je hier het ontwerpproces van voor af aan. Je begint met een simpele opdracht van een woonhuis dat je moet aanpassen met een aanbouw. Dat duurt tien weken; elke week heb je een andere begeleider die je plan onder de loep neemt. Zo leer je te kijken vanuit verschillende invalshoeken.

Vanuit mijn vorige opleiding keek ik heel erg naar het interieur, hier word je voortdurend geconfronteerd met de architectuur om je heen en heb ik oog gekregen voor de buitenkant van een gebouw.

Samen met medestudent Ron Ruigt wil ik een eigen bedrijfje opzetten. Het is schitterend dat je met nieuwe technologie razendsnel driedimensionale berekeningen kunt maken, maar wij willen graag verder gaan met maquettes en modellen. Die dwingen je om eenvoudig te blijven denken. Het maken van maquettes kost tijd, maar dat vinden wij juist prettig.”

Richard de Boer (Geldrop, 1989), Master Interieur en Architectuur – MAA. Foto: Jasper Groen