“Hij benaderde zijn modellen alsof ze hem geroepen hadden”, zei schrijver W.F. Hermans over de huisarts-fotograaf Nico Jesse. In 1956 verkocht Jesse zijn praktijk om zich geheel aan het fotograferen te wijden. Zijn werk zat in de befaamde, rondreizende expositie The Family of Man (1955-1962) en hij fotografeerde jarenlang het Boekenbal. Bovenal geeft zijn werk een karakteristiek beeld van het Nederland van de jaren vijftig en zestig.

foto: Rafaël Philippen

foto: Edith Eussen

Onlangs werden in het archief van Nederlands Fotomuseum, dat zijn nalatenschap beheert, opnames gevonden die hij tijdens de oorlogsjaren maakte in Limburg, waar hij tientallen families fotografeerde.

Zeven van deze families zijn teruggevonden. Fotografen Edith Eussen en Rafaël Philippen zochten hen op en maakten portretten van de inmiddels bejaarde kinderen van toen en hun nakomelingen.

In het door Baer Cornet vormgegeven boek Familia worden de historische zwart/wit foto’s van Jesse samengebracht met de kleurenfoto’s van Eussen en Philippen. Dit boek wordt op zondag 22 september 2013 gepresenteerd in het Limburgs Museum. Verder bevat het boek prozagedichten van Frans Budé. Een selectie is tot en met 5 januari te zien in het Limburgs Museum in Venlo.