Bende van Venlo
De Bende van Venlo, de groep ontspoorde jongeren die begin jaren negentig tal van geweldsmisdrijven pleegde, blijft schrijvers en filmmakers inspireren. Deze maand verschijnt de geactualiseerde versie van ‘De bende van Venlo’ uit 1996 van Valerie Lempereur, waarin ze beschrijft  wat er terecht is gekomen van de bendeleden.  Cineast Hans Heijnen gaat voor de NPS een documentaire maken over de bende die voorjaar 2008 op tv komt. In 2003 baseerde regisseur Pieter Kuijpers zijn film ‘Van God los’ al op de Bende van Venlo.

Kunstsupermarkt
De Stadsgalerij in Heerlen is van 23 november tot 13 januari omgebouwd tot een Kunstsupermarkt waar zo’n 130 kunstenaars hun werk tegen aantrekkelijke prijzen te koop aanbieden. De prijzen variëren van 1 euro tot 350 euro. Het winkelmandje kan worden gevuld met schilderijen, tekeningen, fotografie, aquarellen, strips, illustraties, keramiek, prints, grafiek, T-shirts, kunstenaarsboeken, textiel, video, dichtbundels, design, kleding en collages. Het museum is gedurende de periode gratis toegankelijk.

Venlose brug
Zowel professionals als amateurs kunnen meedingen naar een ideeënprijsvraag voor het ontwerp van een brug over de oude haven van Venlo. De stad wil dat iedereen de kans krijgt mee te denken over het project. De brug, deel uitmakend van de in aanbouw zijnde Maasboulevard, gaat het stadscentrum verbinden met het schiereiland De Weerd in de Maas. De inschrijving sluit op 1 december. Alle inzendingen worden tentoongesteld, waarna een jury uit beide categorieën drie prijswinnaars selecteert. Er is ook een publieksprijs. Zie www.maasboulevard.nl

Duitse vertaling (foto omslag)
‘Warum ich meine demente Mutter belüge’ is de titel van de Duitse vertaling van het boek ‘Waarom ik moet liegen tegen mijn demente moeder’ van Cyrille
Offermans. Net als in Nederland zijn de reacties, ook in Oostenrijk en Zwitserland, enthousiast. Het boek levert de Sittardse schrijver/criticus (tevens Zuiderlucht-medewerker) veel publiciteit op. De cultuurzender Arte wijdde er een reportage aan die in vier landen werd uitgezonden, in Der Spiegel stond een lovende recensie. Net als vorig jaar in NRC Handelsblad, dat sprak van “een klein juweel, zeer persoonlijk maar het private overstijgend”.

Designhuis
In het voormalige kantongerecht in Eindhoven, tegenover het Van Abbemuseum, is sinds enkele weken het Designhuis gevestigd. Het is een initiatief van directeur Li Edelkoort van de Eindhovense Design Academy. In totaal zijn er zo’n 1000 vierkante meter beschikbaar, verdeeld over dertien ruimtes. Verbouwing en inrichting à een miljoen euro werd bekostigd uit een Europese subsidie. De gemeente Eindhoven gaf een startsubsidie van 500.000 euro. Volgens Edelkoort is er genoeg budget om het eerste jaar te overbruggen. De eerste expositie is gewijd aan Studio Job.