“Dit is geen fotografie! Die man heeft ermee zitten knoeien”, krijgt hij vaak te horen.
Hoe de in zelfgemaakte decors geënsceneerde ‘fotoschilderijen’ van Teun Hocks (Leiden, 1947) tot stand komen is bekend: hij maakt analoge zwart-witfoto’s van de scènes, die hij vervolgens inkleurt met olieverf. Zijn verdere gegoochel met fotografie, film en schilderkunst houdt de in Breda opgeleide kunstenaar graag geheim.
In zijn intussen ruim veertig jaar durende spel met de werkelijkheid is Hocks zelf een regelmatig terugkerend personage. Op In de grotendeels chronologisch opgebouwde expositie Van vroeg tot laat in Stedelijk Museum Breda zien we de kunstenaar stelselmatig ouder worden.
Van vroeg tot laat brengt voor het eerst Hocks vroege performances (in de absurdistische traditie van Wim T. Schippers en Bas Jan Ader), tekeningen, films, foto’s en studies samen met een ruime selectie uit zijn latere werk. Veel van de getoonde werken zijn voor deze expositie opgespeurd uit de hele wereld. Soms wist Hocks zelf niet eens waar het werk was gebleven.

Van vroeg tot laat: de voorstellingen van Teun Hocks. Van 16 februari t/m 10 juni in Stedelijk Museum Breda. stedelijkmuseumbreda.nl