Andy Summers (1942) was gitarist van The Police, een van de succesvolste popbands aller tijden. Tijdens zijn muzikale carrière was hij al bezig met fotograferen. Nu heeft hij met zijn fotografie een overzichtstentoonstelling in het Bonnefanten. Dat zijn faam als muzikant daar een handje bij heeft geholpen, is evident.
De tentoonstelling A Certain Strangeness biedt een overzicht van Summers’ fotografisch werk uit de periode 1980-2017, dat hij eerder vastlegde in vier fotoboeken. Daar zitten best boeiende beelden tussen, zoals deze foto, gemaakt op het Antilliaanse eilandje Montserrat. Summers fotografeerde over hele wereld: van de Alto Plano in Bolivia tot de steegjes van de Golden Gai in Tokio en het Chinese Huangshan-gebergte. Surrealisme en ‘strangeness’ spelen een belangrijke rol in zijn zwart-witwerk. En mensen.
Fans, opgelet! Summers fotografeerde ook tijdens de tournees van The Police en maakte intieme inkijkjes in het leven van bandgenoten Sting en Stewart Copeland. Een deel hiervan is te zien op Pinkpop, veertig jaar nadat de band er een legendarisch optreden gaf. En het enige.

Huang Shan China, October 2013 © Andy Summers

Toronto, Canada, August 1982 © Andy Summers

Mexico, April 1991 © Andy Summers

Andy Summers, A Certain Strangeness, 7/6 t/m 27/10 in het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Van 8 t/m 10 juni in het Pinkpop-up musem op Pinkpop.
bonnefanten.nl