Vijf jaar lang volgde Zuiderlucht-fotograaf Jasper Groen de Spaanse transgender Eric: voor, tijdens en na zijn coming out. Het heeft hem van observerende fotograaf tot activist gemaakt, zegt hij. “Niet dat ik overal op de barricades sta, maar ik geloof dat zichtbaarheid van transgenders een belangrijke stap is op weg naar acceptatie en respect.”

Op de hier getoonde foto’s is het verschil in houding van Eric te zien, zegt Groen. “Met bril onzeker, niet gelukkig, vol twijfel en reserves. Met blauw shirt: zelfverzekerd, krachtig. Het eerste portret is gemaakt vlak voordat hij zijn ouders inlichtte, het tweede nadat zijn ouders na enkele moeilijke maanden hem toch accepteren zoals hij is. Eric voelt zich meer man dan vrouw, maar vindt het belangrijk om met genderrollen te spelen, ook in het openbaar. Vandaar de nagellak op de middelste foto. Daarmee raakt hij wel eens in de problemen. Een tiener spuugde hem in de metro in het gezicht en riep ’tranny’. ”

Met 44 van zijn portretten stelde Groen het boek Eric samen. Er staat ook een selectie uit brieven en chats tussen model en fotograaf.

De foto’s van Groen zijn sober. Ze worden getekend door daglicht en een neutrale achtergrond. Fotograaf Erwin Olaf zegt hierover op de achterflap van het boek: “Jasper fluistert in een tijdperk waarin iedereen schreeuwt.”

Eric wordt op 6 januari om 20.00 uur gepresenteerd in boekhandel Kartonnen Dozen, Draakplaats 34 in Antwerpen. Het boek is te verkrijgen via ericthebook.com
Zie ook jaspergroen.com