Wie zijn boek Sleeping by the Mississippi kent, weet waarom fotograaf Alec Soth (Minneapolis, 1969) vaak in één adem wordt genoemd met roemrijke voorgangers als Walker Evans, Dorothea Lange, W. Eugene Smith en Robert Frank.

Zoals zij in de loop van de 20e eeuw het dagelijks leven van de Amerikanen registreerden, vaak in rauwe, onopgesmukte zwartwitbeelden, zo ontwikkelde Soth zich als chroniqueur van het Amerika van het begin van deze eeuw. Het begon in 2004 met Sleeping by the Mississippi, het fotografisch verslag – in full colour – van een roadtrip langs de ruim 3700 kilometer lange rivier door het zuiden van de VS. Iconisch is de foto van Charles, een man in overall en bivakmuts, met in zijn handen twee modelvliegtuigen.

In de titel van de expositie There Is Always Something to Find, nu te zien in Helmond, klinkt door dat Soth na zijn eerste succes nieuwe wegen is blijven bewandelen. Welke thematiek hij zich ook toe-eigent, het zijn voortdurend verloren zielen die zijn aandacht trekken. Voor zijn eigen uitgeverij Little Brown Mushroom maakte hij reportages over de treurige huwelijksindustrie bij Niagara Falls en over mannen die op een dag in het niets willen verdwijnen. Een persoonlijk verslag van bijzonder ontmoetingen in zowel de VS als in Europa bundelde hij in 2018 in I Know How Furiously Your Heart is Beating

Peter’s houseboat, Winona, Minnesota, 2002

Charles, Vasa, Minnesota, 2002

Misty, 2005

Marc Soth, There Is Always Something to Find. Van 9.10 t/m 13.3 in Kunsthal Helmond. museumhelmond.nl