“Ik studeerde interieurarchitectuur in Zwolle maar ik wilde meer dan alleen maar banken verschuiven en adviezen voor kleurtjes geven. Kwam er weer een tante naar me toe: oooh wil je een kleurtje verzinnen voor mijn muren? Kortom, ik wilde meer diepgang. Ik kwam samen met een vriendin naar de open dag in Maastricht, we zijn allebei aangenomen.

Wat ik belangrijk vind is dat ik heb hier heb geleerd hoe een bezoeker die een bepaalde ruimte betreedt, die ruimte kan ervaren. Kun je een bezoeker een bepaalde beleving meegeven als je ingrijpt in die ruimte?

Door mijn stage bij interieurbureau Inter/Alter in Valkenburg ben ik me met interieurconcepten bezig gaan houden. Hoe zorg je ervoor dat de bezoekers van een winkel of een hotel nog eens terug komen omdat ze de ruimte als prettig of bijzonder hebben ervaren? Misschien zonder zich bewust te zijn van de ingrepen die wij gedaan hebben, zonder door te hebben dat ze misschien wel onderdeel zijn van een marketingconcept?

Op de academie willen ze me meer in de richting van de architectuur duwen maar ik ben zelf meer van de interieurarchitectuur, al kan ik het niet los van elkaar zien.

Bij Inter/Alter kon ik het hele proces meemaken. Van de eerste schetsen voor een hotel tot en met de gesprekken over de oplevering.

Ik zou graag verder willen leren en mijn master halen, maar ik kan die dingen in de praktijk ook leren. Ik ben al aangenomen op mijn stageplek, ik kan er als ontwerper en conceptontwikkelaar aan de slag, vooral voor de retail business.

Ik zie zoveel mensen om me heen die voor zichzelf willen beginnen, ik loop liever een poosje mee en maak pas later de stap naar een eigen bureau.”

Ruben Buter (Urk, 1993), Interieur en Architectuur, MAA. Foto: Jasper Groen