In september 2020 stuurde Gertjan van Hellemont, singer-songwriter in de Gentse band Douglas Firs, een brief naar Kevin Ratterman, die eerder achter de knoppen zat bij albums  van onder andere Ray Lamontagne, My Morning Jacket en Strand of Oaks. De brief was een uitleg bij de nieuwe nummers die hij had geschreven, en die Ratterman nu ging mixen.

Hij schreef: ‘Het was een behoorlijk heftig jaar voor me. Eigenlijk geconcentreerd rond één week, denk ik, waarin een dokter me vertelde dat ik vader ging worden, en een andere dokter dat mijn moeder ziek was, en ze het niet zou gaan redden.’

Het album zou niet letterlijk over verdriet of verwachtingen gaan, maar die twee thema’s zouden wel geregeld terugkomen,  in zowel tekst als muziek. ‘Ik denk dat ik deze plaat Heart of a Mother ga noemen. Het is de titel van een nummer erop, en voor mij een heel krachtig beeld. Nergens stroomt meer liefde doorheen.’

En zo is-ie inderdaad gaan heten, de nieuwe plaat van Douglas Firs. Opgedragen aan ‘mama’, meldt het binnenwerk. ‘Alle woorden van slaapwel, ook die die we niet kennen.’

Het titelnummer is terecht het titelnummer: het is prachtig, ook door de manier waarop de stemmen van Van Hellemont en Roos Denayer samenvallen in de essentiële zinnen:

‘Like the heart of a mother
Like the words of another
It will make you feel close to a far-away friend
It’s the one thing you’ll need in the end.’

De begeleiding is treffend sober: een akoestische gitaar, bas en drums op de achtergrond, een Wurlitzer-piano.

De bravoure komt in het volgende nummer, wanneer de band bij de herhaling van de vierde regel alsnog mag invallen met glockenspiel, synths en elektrische gitaar. In Delighted doet hij een beetje denken aan de nieuwe rocksensatie Sam Fender: dezelfde elasticiteit in zijn stembanden, sprankeling in zijn nummer, vrijheid in het spel.

Werkelijk hemeltergend mooi is de instrumentale afsluiter So This Is It?, waarin pedal steel en piano samen de melancholie opzoeken, en halverwege bijval krijgen van de trompet. Ik zoek in het cd-boekje op wie hier piano speelt. Hubert van Hellemont, die het nummer ook schreef. En ja hoor, daar staat het, de bevestiging van het vermoeden: ‘Dad’.

Het album over moederliefde laten afsluiten door de vader. ‘For Arlette,’ staat achter de titel van het nummer. Zo heette de moeder van Gertjan en de vrouw van Hubert van Hellemont. Voor de zekerheid kijk ik nog eens naar de naam van het platenlabel waarop het album is verschenen. Arlette Records.

LEON VERDONSCHOT

Douglas Firs speelt deze en volgende maand in o.a. Antwerpen, Den Bosch, Sint Truiden, Hamont, Eupen, Mol, Heerlen en Eindhoven.

douglasfirs.be