De invloedrijke Amerikaanse fotograaf Joel Sternfeld is een reiziger die onderweg in zijn eigen land de lens richt op gewone landgenoten in hun natuurlijke habitat. In zekere zin is zijn werk een poging om iets van de Amerikaanse identiteit vast te leggen.

Joel Sternfeld (New York, 1944) geldt als een van de grondleggers van de New Color Photography, een stroming van fotografen die kleur als stijlmiddel inzetten in hun werk. Sternfeld laat zich beïnvloeden door de kleurtheorieën van Bauhaus. In 1976 maakte hij een belangrijke tentoonstelling in het MoMA met Wiliam Eggleston waar de kleurenfotografie als kunstvorm voor het eerst werd erkend. Zijn kleurgebruik is nooit arbitrair, hij gebruikt kleur om de verschillende elementen in zijn foto’s bijeen te brengen en emotie op te roepen.

Een van zijn meest bekende foto’s is die van de brandweerman die op zoek is naar een pompoen terwijl in de achtergrond een huis in vlammen op gaat. De diepe kleur van de pompoenen maakt de herfstkleuren van het landschap zichtbaar en past heel ironisch bij de uitslaande vlammen.

Joel Sternfeld. Kleurenfotografie sinds 1970. Tot 23 oktober in Museum Folkwang Essen. www.museum-folkwang.de