Op sociale media zien we continu beelden van volmaakte lichamen en gezichten, dankzij lichamelijke ingrepen, filters en AI. Als een populaire influencer zich eens een keer toont zoals die uit bed stapt, is dat groot nieuws.

Een groep modeontwerpers en kunstenaars zet in het TextielMuseum in Tilburg vraagtekens bij de huidige schoonheidsidealen. Want eigenlijk is ons lichaam juist heel kwetsbaar. Zie Dave van de Britse Daisy Collingridge, een weldadige manfiguur van stof die zich helemaal blootgeeft, inclusief vetrollen, spieren en organen. Zich uitstrekkend op een stapel matrassen lijkt deze Dave een sombere man, maar dat is slechts schijn; op een video doet hij even later een uitbundig dansje. Hij is duidelijk blij met z’n lichaam. Zo kan het ook dus.

De expositie Shape draait om het lichaam, mode en (gender)identiteit en biedt prikkelend werk van onder meer AI-kunstenaar Elmo Mistiaen, ontwerper Henrik Vibskov (grote hangende objecten waar je tussendoor kunt lopen) en Marlou Breuls. Haar Lady in Rug is een enorm handgetuft tapijt waaruit een vrouwfiguur opdoemt. Als je er even bij stilstaat, merk je tot je schrik dat ze ademt.

Shape biedt stof tot nadenken. Zoals bij het werk van filmmaker Teddy Cherim en modeontwerpster Lisa Konno. Iedereen die wel eens in Afrika is geweest, heeft het vast eens meegemaakt; dat je locals ziet lopen in oer-Hollandse kleren, zoals een jas van pakweg bouwbedrijf Smulders in Bergeijk (‘Bouwers met liefde voor het vak’) of een shirt van café t Spektakel in Asten (‘Binnen zonder kloppen’). Allemaal uit de Zak van Max.

Daisy Collingridge, Dave (2019). foto Josefina Eikelaar

Achter dit grijnsmoment gaat een bizarre industrie schuil, zo legt Cherim bloot in de documentaire Goodwill Dumping. De moraal van zijn verhaal: door massaal afgedankte, vooral goedkope kleding (vaak afkomstig van Primark, Zara en H&M) te ‘doneren’, kopen we weliswaar ons schuldgevoel af maar wordt de problematiek er niet minder om. Dat lukt wel door kwalitatief betere en (vooral) minder kleren te kopen.

Hoe goed is het ‘goede doel’ wanneer lokale kleermakers in Kenia er de dupe van worden, en er gigantische ‘dumps’ van textielafval ontstaan? Uit deze berg weggegooide kleding creëerde Konno ‘mode-monsters’, om aan te geven wat voor enge monsters de kledingindustrie creëert.

Aan het andere uiterste van het modespectrum staat dan de luxueuze puffer-avondjurk van Pierpaolo Piccioli, gedragen door Sarah Jessica Parker in tv-serie And Just Like That.

Zo weet het museum met misschien wel de minst opwindende naam weer eens te boeien met een retespannende expo. 

Shape (Body, Fashion, Identity). T/m 30.03 in het TextielMuseum in Tilburg. textielmuseum.nl