De eerste monumentale buitensculptuur van de voormalige modeontwerper Martien Margiela komt in Antwerpen. Het werk Blinds zou verwijzen naar de dynamiek, de ruwheid en de onvoorspelbaarheid van de grote stad.
Het kunstwerk verschijnt als een luchtspiegeling, een eeuwigdurend droombeeld, als knipoog naar het Belgische surrealisme, dat altijd een grote inspiratiebron is geweest. In eerder beeldend werk ontleende Margiela schijnbaar banale objecten aan de stedelijke omgeving die hij op een surreële manier transformeerde, zoals een met bont beklede verkeerskegel.
Met Blinds maakt hij een omgekeerde beweging: hij introduceert een alledaags huiselijk object als een lamellengordijn in de publieke ruimte. Het werk doet denken aan een uitspraak van René Magritte: ‘Ieder ding dat we zien verbergt een ander, we verlangen steeds te zien wat verborgen wordt door hetgeen zichtbaar is.’
Martin Margiela (Genk, 1957) maakte in de jaren tachtig een vliegende start als modeontwerp.
Via modestad Antwerpen belandde hij in Parijs, waar hij werkte als assistent van Jean-Paul Gaultier. In 1988 begon hij daar Maison Martien Margiela en presenteerde hij zijn eerste collectie. Bekende ontwerpen van hem zijn de hoefschoen (1989), het mannequinvest (1997) en de dekbedjas (1990).
Vanaf het begin van zijn loopbaan bleef Margiela als persoon op de achtergrond, hij liet zich ook bij shows nooit zien en sprak zelden met de pers. Ook de modellen op de catwalk en in modereportages bleven in anonimiteit gehuld. Hun gezicht bleef bedekt of hun ogen waren afgeplakt met een streep.
In 2009 stopte hij met ontwerpen voor Maison Martin Margiela. Aanvankelijk was er geen opvolger als creatief directeur, dat gebeurde pas in 2014 met de aanstelling van John Galliano. De naam van het merk werd veranderd in Maison Margiela.
Sindsdien wordt nog vernomen van Margiela, die in België en Frankrijk woonachtig zou zijn waar hij werkt als beeldend kunstenaar.