Van jongs af aan heeft Rita Hoofwijk een fascinatie voor prentenboeken. Nu gaat ze er een tot leven brengen. “Het gaat nou nooit over een konijn dat een wortel wil.”

“Een levend prentenboek” wil Rita Hoofwijk maken. Het wilde weg moet het theaterstuk gaan heten. Hoofwijk, laatstejaars aan de Maastrichtse Toneelacademie, wordt al heel lang gefascineerd door prentenboeken. “Het mooie vind ik dat ze je, vaak zelfs op elke nieuwe pagina, in een nieuwe wereld brengen. In zekere zin is het te vergelijken met theater, ook zo’n black box waarin elke avond een nieuwe sfeer kan worden opgeroepen.”

Prentenboeken waar de teksten echt iets toevoegen of “de zaak net even verdraaien” spreken Hoofwijk (Sittard, 1994) het meest aan. Haar persoonlijke favoriet is het werk van de Zweeds-Nederlandse Marit Törnqvist. “Ze maakt ze voor kinderen en volwassenen. Het is zo gelaagd dat iedereen er wel iets in kan ontdekken. In Klein verhaal over liefde zit er bijvoorbeeld een meisje op een paal in zee dat wacht tot de liefde terugkomt. Het gaat nou nooit over een konijn dat een wortel wil en blij is als hij er eindelijk een heeft.”

Al toen ze nog maar vaag een idee van de voorstelling had, benaderde ze Törnqvist, een internationaal succesvol illustrator. “Ze zegde toe op gevoel.” Ook mimespeler Felix Schellekens en een muzikant gaan meedoen.

Hoofwijk onderzoekt graag de rol van de toeschouwer bij een voorstelling. Bij vorige projecten deed ze dat door afstand te nemen van de standaard-theatersetting, door het publiek te laten participeren of door elke bezoeker slechts een deel van het verhaal te laten zien. Bij Het wilde weg zal het wat traditioneler toegaan. “Waarschijnlijk krijgen de toeschouwers de tekst, waardoor ze lezen in het prentenboek waar ze middenin zitten.”

Hoofwijk krijgt voor Het wilde weg een brede ondersteuning van de talentmakelaar van VIA ZUID. Het gaat om een coproductie van VIA ZUID, Toneelacademie, Laagland en Hoofwijk zelf. VIA Zuid probeert een brug te slaan tussen afstudeerders en de beroepspraktijk, – waarvan Het wilde weg er één is. “Zo kan ik ook naar iemand als Törnqvist een gebaar kunt maken. Het traject met Via Zuid helpt bovendien om mijn plannen aan te scherpen. En ze kunnen hun contacten bij festivals enthousiast maken voor de voorstelling.”

foto Ellie Jeucken

Het wilde weg, een co-productie van VIA ZUID, Toneelacademie Maastricht en het Laagland, is op 13 en 14 mei te zien in het Laaglandtheater in Sittard.hetlaagland.nl viazuid.com