Sinds 1982 reist fotograaf Kim Zwarts regelmatig door de VS voor het maken van vrij werk en werk in opdracht, met name op architectuurgebied. In 2009 start hij met US.2009/2011. Hij wil onderzoeken hoe belangrijk de invloed van alle reizen uit het verleden op zijn huidige fotografie is.

Hij weet inmiddels dat hij een goede foto kan maken van vrijwel alle situaties en onderwerpen. Dat geeft zekerheid, maar leidt bij Zwarts ook tot zoiets als angst voor een te grote vrijheid. Die vrijheid wil hij bewust inperken. Hij zoekt als het ware voor zichzelf een alibi om op een bepaalde plek een foto te maken. Bij US 2009/2011 laat hij zich leiden door architectuur van Morphosis in haar stedelijke context, door landschappen en door enkele voor hem belangrijke momenten uit de Amerikaanse geschiedenis. Deze beperkingen maken de foto’s van US.2009/2011 voor Zwarts overzichtelijk en duidelijk. Een plek om te fotograferen is voor hem pas interessant als alle elementen van de compositie op hun plaats vallen. Zwarts regisseert zijn eigen beeld van de werkelijkheid, maar niet de werkelijkheid zelf. Hij legt verstilde (stedelijke) landschappen vast in foto’s, die een bijna versteend beeld laten zien. (tekst: Pieter Beek)

US.2009/2011. Amerikaanse foto’s van Kim Zwarts. Van 27 februari t/m 15 april bij BenC Gallery, A. Battalaan 51, Maastricht. www.brulsenco.nl