In een met tegenstellingen geconstrueerde wereld wordt de suggestie gewekt dat natuur en landbouw elkaars vijanden zijn. In de film Land voor het leven van documentairemaker Rik van der Linden blijkt het tegendeel: er bestaat ook een vorm van landbouw waar boeren en natuur elkaar juist versterken.

In de documentaire volgt Van der Linden vier Lenteland-boerderijen waar ondernemende boeren de omslag maken naar regeneratieve landbouw. Lenteland is een coöperatie die boerderijen koopt, daarvoor geschikte boeren zoekt en ze ondersteunt bij de opstart van de boerderij. De grond blijft voor altijd bestemd voor regeneratieve landbouw. 

De film laat zien hoe een idee werkelijkheid wordt, zegt Van der Linden. ‘Je ziet een duo dat hun comfortabele stadsleven verruilde voor leven op het platteland, om deze nieuwe weg in te slaan. Een ander stel boeren was al jaren actief in deze vorm van landbouw en kon met een nieuwe boerderij de plannen opschalen. Hun verhalen en die van de andere boeren laten zien dat verandering mogelijk is.’

Boerin Anna van Leeuwen tussen de kippen. foto Jens Cordier

Hoewel het bestaande voedselsysteem kraakt in zijn voegen, ontstaat er ook ruimte voor alternatieven. ‘Ik zie in mijn omgeving mensen wanhopiger worden. Maatschappelijke en ecologische ontwrichting nemen concrete vormen aan en daarmee groeit de behoefte om te gaan handelen. Enerzijds om tegenwicht te bieden, maar ook om onderdeel te worden van de oplossing, om bij te dragen, om je rol te vinden in deze tijd’, zegt Van der Linden, wiens film te zien is via deze link.

Filmmaker Rik van der Linden stelt zijn werk sinds 2020 volledig in dienst van de natuur. Hij richt zich op het vastleggen van verhalen die bijdragen aan natuurherstel en biodiversiteit. 

Zijn werk is te zien op www.grijsgroen.org en www.deverwonderaars.nl.