Bij ons gaat het alle kanten op

De vogels fluiten in de tuin van huize Sambeek, bij vader en moeder Wijnhoven. Het is er mooi, het is er groen, het is er rustig. De zussen Renée en Loes houden er kantoor voordat ze de zomerfestivals induiken. Mails beantwoorden, festivalaanvragen doen, agenda’s checken. En een interview geven aan Zuiderlucht.

Verweven genen hebben ze. Als eeneiige tweeling lijken ze niet alleen op elkaar, ze hebben ook nog eens dezelfde artistieke voorkeuren. Wat volgt is een spraakwaterval en een niet te stuiten stroom aan wekelijkse culturele uitstapjes.

Muziek

Renée: “Onze smaak gaat echt alle kanten op, van ingetogen klassiek naar superwild. We zijn allebei dol op musicals maar we kunnen ook helemaal los gaan bij rock- en popbands. Vooral Nederlandse groepen horen we graag, zoals de garagerockband Afterpartees.”

Loes: “Klassieke muziek kan mij tot diep in mijn hart raken, maar de rode draad in mijn muziekvoorkeur is wel Belle and Sebastian. Of het nu zomer of winter is, ik vrolijk of rustig ben, deze muziek doet altijd goed. Of we elkaar wel eens verrassen? Als ik het leuk vind, verwacht ik eigenlijk dat Renée het ook zo ervaart.”

Renée: “Nou, laatst stonden we in een festivaltent met zo’n snoeiharde muziek dat ik er bijna uitgeblazen werd, maar Loes vond het geweldig.”

Boeken

Renée: “Als we heel eerlijk zijn, is Harry Potter gewoon onze absolute favoriet. Niet dat ik het dagelijks lees. Alhoewel ik nu Franse les volg en de hele Harry Potter-serie in het Frans aan het lezen ben.”

Loes: “Ik heb een hele stapel dichtbundels op mijn nachtkastje liggen: Judith Herzberg, Tjitske Jansen, Joke van Leeuwen en Toon Tellegen.”

Renée: “We lezen graag Nederlandse schrijvers. Maartje Wortel, Meindert Talma, Vergeet de meisjes van Alma Mathijsen was echt prachtig. Tommy Wieringa, ja die lezen we ook graag. Mijn vriend is een stuk ouder dan ik en we hebben Een mooie jonge vrouw door hem laten signeren. Wieringa schreef: ‘Houd vol.’ Of dat voor mijn vriend of voor mij bedoeld was? Dat weet ik eigenlijk niet, haha.”

Film

Loes: “Ik ga elke week naar filmhuis Lux in Nijmegen. De laatste film die ik gezien heb was Au revoir là-haut. Een film over de Tweede Wereldoorlog met een sprookjesachtige touch, alsof de regisseur een Tim Burton-achtige afslag heeft genomen. Als een regisseur onze clip zou mogen regisseren, dan zou dat trouwens Tim Burton zijn.”

Renée: “Waar ik woon, is geen filmhuis maar kun je wel elke dinsdag een film zien in het theater. Er valt niks te kiezen maar dat is juist leuk. Ik heb zelden een film gezien die mij niet aansprak.”

Loes: “Paterson vond ik ook zo prachtig. Thuis alleen op de bank zou ik niet snel een film kijken, maar die totale focus in de bioscoop vind ik heerlijk. Dan geef ik mij er helemaal aan over.”

Theater

Loes: “We gaan zeker twee keer per week naar het theater. Hoe we dat doen? Gewoon doen, altijd bezig zijn. We zien het ook als onderdeel van ons werk. De betere ideeën krijg ik tijdens het kijken van een voorstelling of een film. Onze nabespreking duurt minstens zo lang als de voorstelling zelf. We halen er altijd wel iets uit voor onszelf, of het nu goed of minder goed is. We houden heel erg van cabaret, muziek en musical – wel de kleinschalige musicals. Sunset Boulevard in Carré hebben we twee keer gezien. Ik houd zo van die muziek.”

Renée: “We luisteren veel naar Andrew Lloyd Webber. Echt geniaal. Sommigen vinden het kitscherig, muziek voor de massa, hysterisch gezongen.”

Loes: “Maar als je kijkt wat er qua ambacht in die zangers en de muziek zit, dan is dat een te hard oordeel. Opera vinden we ook mooi, maar kennen we niet zo goed. Ooit wil ik nog wel eens klassieke zangles volgen en dan de Matthäus Passion zingen of zo.”

Beeldende kunst

Loes: “We zijn eerder auditief ingesteld dan visueel. Ik houd heel erg van het live aspect van theater.”

Renée: “Ik houd toch ook heel erg van schilderkunst. We hebben heel veel kunstboeken boven staan. Een favoriet is René Magritte.”

Loes: “Surrealisme, daar zit ook weer dat sprookjeachtige in. Als Tim Burton schilderijen had gemaakt, zouden we zeker gaan kijken.”

De tweelingen Loes en Renée Wijnhoven (Boxmeer, 1990) maken sinds hun veertiende muziek onder de Clean Pete. Geïnspireerd door de drugsverslaafde Piet voor wie ze als puber een fascinatie hadden. Als Piet clean was geweest, dan… waarmee hij symbool staat voor dromen, verlangens en de eeuwige zoektocht naar een beter leven. Loes en Renée zaten in Maastricht op het conservatorium, hebben net het album Afblijven uit en staan deze zomer – mét band – op diverse festivals.