Haar concertagenda voor de komende maanden maakt indruk. Sopraan Fenna Ograjensek is fit en in goeden doen, en er is genoeg moois om op terug te kijken.

MUZIEK_ “Mijn ouders hebben nooit zelf muziek gemaakt maar brachten ons er wel mee in contact. We luisterden naar klassieke muziek tijdens de afwas. Vooral met Die Zauberflöte van Mozart ging voor mij een fantasiewereld open. Ik was nog bij de fanfare en wilde klassiek saxofonist worden. Heel bijzonder dat ik binnenkort bij Opera Zuid in Die Zauberflöte zing.

Ik zoek vooral variatie in muziek. De eerste cd die ik kocht was van Bon Jovi en ik kan door het huis dansen op Beyoncé. Vorig jaar zijn we naar een concert van Anne Sofie von Otter geweest, mijn belangrijkste inspiratiebron. Ik was meteen in tranen omdat ze zo puur is, zo zichzelf. Ik zag haar eens in het Concertgebouw lurkend aan een flesje bier in de lobby terwijl ze handtekeningen uitdeelde. Dat vond ik echt cool. Musici worden beter naarmate ze hun eigen persoonlijkheid durven laten zien. Dat probeer ik ook, ik probeer niet te twijfelen. En ik zing geen stukken die niet bij mijn stem passen. De Matthäus-Passion bijvoorbeeld zing ik alleen onder de douche.

De muziek van Beyoncé vind ik lekker. Ze heeft een heel groot bereik; zingt heel vrij. Ik wil mezelf niet met haar vergelijken maar ze heeft eenzelfde manier van zingen. Bij een concert in Amsterdam dacht ik: ik zou jou wel eens klassiek willen horen zingen. Ze improviseerde in de hoogte en echt, het leek wel een Händel-aria.”

BOEKEN_ “Connie Palmen! Na I.M. heb ik al haar boeken gekocht en gelezen. Mooie zinnen en ook zo persoonlijk. In 2007 stierf een studievriend van me en dat had veel impact. I.M. gaat ook over verlies. Wat ik zo bijzonder vind: op televisie is ze niet erg benaderbaar en in haar boeken lijkt ze je beste vriendin die alles met je deelt.

Mijn zoon is negen en ik heb met hem Alleen op de wereld gelezen, zoals mijn vader dat mij deed. We lazen dat Remi en Vitalis het vreselijk koud hadden, dat ze in een mijn terecht kwamen, dat Vitalis stierf. Opeens dacht ik: voor het eerst leert mijn zoon dat het leven hard kan zijn, ook voor kinderen. Prachtig boek.”

THEATER_ Medea vanToneelgroep Amsterdam, nu ITA. Dat stuk kwam enorm binnen. Vooral ook omdat het een oud verhaal is, zulke gezinsdrama’s komen nog steeds voor. Wat bizar dat mensen daar nog steeds geen oplossing voor hebben en geleid worden door de wanhoop. En De Meiden, van dezelfde theatergroep. Voor een deel in het Pools. Hoe krijgen ze het voor elkaar? Dat stuk was zo indringend vanwege de stiltes, de spanning en de ongemakkelijkheid.

Wij musici gebruiken de muziek om emoties op te roepen, acteurs hebben vooral woorden tot hun beschikking. Muziek komt directer binnen bij mij, maar in theater vind ik het mooi dat ze juist geen muziek nodig hebben. Vaak vind ik muziek er ook teveel aan. Misschien omdat ik zelf muzikant ben dat ik denk: laat mijn oren maar even vrij.”

Fenna Ograjensek (Hulsberg, 1979) is sopraan. Ze woonde vier jaar in Amerika waar ze onder andere was verbonden aan de Florida Grand Opera in Miami. Ze richtte Opera Compact op om cultuur in de regio te versterken. Ze is getrouwd met hoornist Willy Bessems en heeft twee kinderen.

BEELDENDE KUNST_ “Griekse en Romeinse oudheid is echt mijn ding. Deze zomer zijn we in het Nationaal Archeologisch Museum in Napels geweest, dan ben ik dus echt het kind in de snoepwinkel. Ik herinner me een beeld, je zag zelfs de buikrolletjes in het marmer, hoe krijg je dat voor elkaar, zo knap: één fout en het is naar de haaien.

We waren in Pompeï maar wat je daar ziet is grotendeels nagemaakt. Voor de originelen moet je naar het museum in Napels, daar zie je al die prachtige mozaïekvloeren in zulke mooie kleuren en geweldige afbeeldingen. Mijn fascinatie komt voort uit de verhalen die me werden voorgelezen.”

MODE_ “Is me de laatste jaren veel meer gaan interesseren, ook omdat ik een makkelijker figuur heb, ik was vroeger een stuk flinker. Toen was ik al blij als iets me paste. Als alles past ga je een duidelijker keuze maken in wat je zelf mooi vindt. En dan wordt mode ook leuker. Ik moet er enigszins representatief uitzien natuurlijk. Operazangeressen worden nogal eens geassocieerd met chique en ouderwets. Ik hou ook van chique maar graag wat moderner, niet per se een soepjurk en ontplofte haren. Laatst zag ik een jonge meid van dertig zingen en ik dacht: kom nou, maak het niet zo ouderwets. Vroeger had ik een paar jurken die ik om de zoveel tijd aandeed, maar nu sta je dan meteen op Facebook, dus daar houd ik wel rekening mee. Je ziet me niet drie keer in dezelfde regio met dezelfde jurk aan.”

FILM_ “De laatste die ik heb gezien is Bohemian Rhapsody. Freddie Mercury vond ik geniaal – wat een creatieve geest, wat een stem. De persoonlijke tragiek raakte me het meest in die film. De muziek was goed gedaan, al haalt die het niet bij de echte zanger. Logisch: ook Mercury was volkomen zichzelf.”