Hij woont – met dank aan corona –  weer voor een poos in het Brabantse Maarheeze. Films kijken kun je overal, dat scheelt, films maken kun je beter vanuit Amsterdam doen, dus zodra het kan gaat hij weer terug. Neemt niet weg dat zijn nieuwste korte film zich in de buurt afspeelt, met als steekwoorden: nacht, horror en quads.

Het is gewoon een ride

YOUTUBE _‘Als platform voor mijn films is YouTube niet zo interessant. Er zijn zoveel makers die er iets op doen. Voor je het weet heb je je film weggegeven en is er niets gebeurd. Ik volg liever de route van de filmfestivals. Ik kijk zoveel uren YouTube, niet normaal. Cameramensen, screenwriters, editors, recensenten, ik volg er heel veel. Tony Zhou en Taylor Ramos brengen onder de titel Every Frame a Painting 28 video essays over alles wat met film te maken heeft. Zhou zaagt iemand als Michael Caine met goede argumenten helemaal door. Ik denk dat je het vak kun leren via YouTube, al moet je wel een beetje gek zijn om het allemaal uit te zoeken. Je mist de connecties en het netwerk, en die heb je wel echt nodig.

FILM _‘Ik was een jaar of veertien toen ik Pearl Harbour zag. Die nacht lag ik in mijn bed na te dromen over die vliegtuigen die boven het vliegdekschip vlogen, zo tof, zo’n goede film, vanaf dat moment wilde ik regisseur worden. Ik hou erg van blockbusters; achtbaanfilms die je oppakken en geen moment meer loslaten. 

Een film die ik zeker moet noemen is Victoria uit 2015 van Sebastian Schipper. Mag ik hem spoilen? Laia Costa komt in een bankoverval terecht en vlucht met een van de overvallers, op wie ze verliefd is. Het is een lowbudgetfilm die in één take realtime gedraaid is. Het verhaal is superspannend en gewoon lean and mean gedraaid – voor mij echt een voorbeeld. Ik heb uren gezocht naar beelden behind the scenes, interviews met technici en zo. De film is gemaakt met een Canon C300, die kun je gewoon huren bij Budgetcam. 

Vind je dat het verhaal overeenkomsten heeft met mijn film Nachtwacht? Nu je het zegt, ik heb inderdaad wel iets met mensen die in onverwachte situaties terecht komen en dan sterk zijn.

Toen ik na het zien van Avatar uit de bioscoop kwam, had ik het gevoel dat ik een work out had gehad. James Cameron snapt wat de essentie van vertellen is, hij weet precies welke emoties je als kijker moet ervaren, er zit geen seconde in zijn films die niet essentieel is. Het is een motorblok dat het op alle cilinders doet. Zijn lines zijn misschien niet heel subtiel, sommigen zouden zeggen ‘on te nose’, maar zo diep ga ik niet, het is gewoon een ride.’

NETFLIX _‘Ik ben super positief over Netflix. Neem de serie Ares van Pieter Kuijpers, Iris Otten en Sander van Meurs. Hun budget is dankzij Netflix verdubbeld geloof ik.  Met het geld kun je meer films maken, zo plat kun je het wel slaan. Wat ik ook een hele goede ontwikkeling vind is dat er steeds meer aandacht komt voor films in de taal van het land. Daarmee krijg je cultuurverbreding maar het is vooral tof dat je iets kunt maken in je eigen taal, wat ook succes kan vinden buiten je eigen regio. Er is wel zoveel aanbod op Netflix dat het de spoeling dunner maakt: je kijkt één keer en dat is het. Niks zo mooi als naar de bioscoop te gaan en om je heen te voelen wat een film doet. Dat heb je met Netflix niet.’

Ken van Mierlo (Budel, 1987) studeerde aan de University of Lincoln (VK) en begon zijn carrière als lichttechnicus. Hij maakt commercials en korte films die op de shortlist kwamen van grote filmfestivals. Zijn nieuwste film Hazenjacht gaat volgend jaar in première op het Nederlands Film Festival in Utrecht, door corona een jaar later dan gepland.

BOEKEN _‘Ik lees veel boeken maar jij wil vast horen of ik romans lees? Vooral boeken over film dus, behind the scenes-boeken. Heel gaaf vond ik Independent Ed, door acteur Edward Burns. Hij beschrijft hoe hij zonder budget films maakt – maar ja, zo’n groot acteur komt wel overal binnen.

Ik heb ook wel ooit een roman gelezen die me bij is gebleven: The Catcher in the Rye van John D. Salinger. De hoofdpersoon vertelt zijn verhaal in gedachten, in de film zou je daar een voice-over voor gebruiken. Dat gebeurt niet vaak en zeker niet zo goed als bij Martin Scorsese. Ik kreeg een heel apart gevoel bij het lezen van dat boek. Als je dat met een voice-over zou kunnen bereiken…’

MUZIEK _‘Ik luister conservatief, veel oude muziek, van alles eigenlijk. Mijn playlists gaan alle kanten op: Dua Lipa, Tiësto, Avicii, Swedish House Mafia, Martin Garrix. Ik schrijf zelf mijn scripts en tijdens het schrijven luister ik vaak naar filmmuziek om aan de gang te blijven.’

THEATER _‘‘Kom ik weg met Hans Teeuwen? Theo Maassen? Nee, dat moet ik niet zeggen, ik hou van cabaret maar ik moet het theater echt eens opzoeken. Heb je tips? Het is goed om andere dingen te zien. Kunnen we dit onderwerp niet skippen? Doe nog een keer film.’’

EMILIE HOLLMAN