Zoals de overheid zich niet mag bezighouden met de inhoud van kunst, zo mag een schrijver van toneelstukken zich niet bemoeien met de regie ervan. Dat is aan de regisseur. Op verzoek van Zuiderlucht laat toneelschrijver Jibbe Willems zijn gedachten gaan over dit spanningsveld tussen de creator van het stuk en degene(n) die het uitvoert. Hij doet dit aan de hand van een regieaanwijzing van een van de beroemdste toneelschrijvers: William Shakespeare, 400 jaar geleden overleden. Die aanwijzing luidt: Af. Gevolgd door een beer.

Nog een spanningsveld: Ludwig Mies van der Rohe, bekend van Less is more, ontwierp in Krefeld zijn enige industriecomplex. Dat wordt nu gerenoveerd. Docenten en studenten van de Technische Universiteit Aken mogen gevraagd en ongevraagd het proces van commentaar voorzien. In Heerlen maken ze er gewag van tijdens een overzichtstentoonstelling over Mies van der Rohe. Een aanbeveling voor liefhebbers van architectuur.

En nog een spanningsveld: ga maar eens met de moeder van recent overleden kunstenaar naar zijn werk kijken, de laatste tentoonstelling voordat het oeuvre onder familie en vrienden wordt verdeeld. Cyrille Offermans toog naar Utrecht met de moeder van schilder Jep van de Ven.

In de vorige editie schreven we over de Goldbergvariaties van Bach, uitgevoerd op een accordeon. In deze aflevering een gesprek met Bert Natter die het leven van Goldberg beschrijft in een vuistdikke roman.

Ook schreven we over de tentoonstelling van Henk Helmantel in Venlo. Een van onze lezers liet weten op basis van dat artikel naar zijn werk te zijn gaan kijken en zwaar onder de indruk raakte van het werk van de fijnschilder. Kijk, daar doen we het nu voor. We willen u graag op een spoor zetten en laten genieten van de vele culturele verschijningsvormen die er om ons heen zichtbaar zijn. Om het u nog wat makkelijker te maken hebben we ook onze website (zuiderlucht.eu) gemoderniseerd en toegankelijk gemaakt voor uw smartphone, laptop en tablet. U kunt al swipend door ons aanbod en, u kunt nu ook alle artikelen gemakkelijk vinden die we de afgelopen jaren hebben gepubliceerd.

Wij zijn benieuwd wat u er vindt. Zo niet: dan af, gevolgd door een beer. Maar dan willen we wel graag weten waarom. U kunt uw reacties sturen naar redactie@zuiderlucht.eu