Bij het samenstellen van onze rubriek Ondertussen in… met cultuurtips in de ons omringende landen en verder betrap ik me er vaak op dat ik items die ook al in de vorige editie van Podium stonden, wil verwijderen. Iets in mij zegt kennelijk dat ‘nieuw-nieuw-nieuw’ beter zou zijn.

Stefan Kraus, de directeur van het museum Kolumba in Keulen, maakte onlangs bekend dat het museum zijn lopende expositie Pas de Deux met een jaar verlengt. Volgens Kraus verdient de expositie die extra tijd, gezien alle moeite en kosten, maar zeker ook door de eenmalige kansen die erdoor zijn gecreëerd.

In zijn verantwoording signaleert Kraus een ‘eventisering’ in de culturele sector: “De grote aandacht trek je niet door duurzaam en constant werk, maar door het evenement.” Met de aankondiging van de volgende wisseltentoonstelling kan het PR-molentje van nieuwsbrieven, flyeracties en social-mediacampagnes weer laten draaien, zo het idee, en ben je weer lekker actueel bezig.

Maar wie moet dat molentje in gang zetten? Is er, met de steeds hogere omloopsnelheid van exposities en ‘events’ ook meer personeel beschikbaar om voorbereiding en uitvoering in goede banen te leiden? Nee. Integendeel. De meeste cultuurinstellingen moeten het juist met mínder mensen doen.

Kraus legt de verantwoordelijkheid om die ontwikkeling een halt toe te roepen bij de instellingen zelf: “Juist wij, die een culturele bewustwording tot stand willen brengen, zouden ons moeten afvragen hoe we die ‘eventisering’ kunnen tegengaan.” Hij geeft zelf het antwoord: door een expositie de tijd te geven die ze verdient.

In de boekenwereld is een vergelijkbare trend te zien. Simone Thielmann, een journaliste die laatst een week lang de Frankfurter Buchmesse versloeg, concludeerde een crisissfeer onder de uitgevers, voor het eerst, vanwege de sterk teruglopende lezersaantallen. Als event functioneerde de beurs volgens Thielmann echter nog steeds “voortreffelijk”. Het bezoekersaantal tijdens de publieksdagen was opnieuw gestegen.

Nu is een goed gevulde evenementenkalender op zich niet het probleem, u en ik mogen er ons gelukkig mee prijzen. Maar moet het voortdurend ‘nieuw-nieuw-nieuw’ zijn? Gaat een hoge omloopsnelheid niet ten koste van de kwaliteit? En, gewaagd, waarom zou je een mooie tentoonstelling niet twee keer bezoeken. Er is vast veel meer te ontdekken dan je die eerste keer voor ogen kwam.

Veel genoegen met deze novembereditie van Podium, vol nieuwe events, culinaire routes, exposities, voorstellingen en festivals. Én met items die er vorige maand ook al instonden, geduldig wachtend op uw aandacht.

CHRISTIANE GRONENBERG | bladmanager
c.gronenberg@zuiderlucht.eu