Met de terugkeer van de vinyl platen, de elpees, is de belangstelling voor de verpakking ervan ook terug. Zowel in Heerlen bij Schunck als in Winterthur in Zwitserland zijn er vele te zien waaronder die van wereldberoemde kunstenaars en fotografen als Andy Warhol, Joseph Beuys, Damian Hirst.

Fotografie speelt en speelde bij het ontwerpen van de hoezen een zeer belangrijke rol. In de vorige eeuw bij de hier getoonde hoes van de Duitse band Kraftwerk uit 1970. Makers van de foto zijn Bernd en Hilla Becher (overleden in 2007 en 2015). Zij verwierven internationale roem met hun zwart-witfotografie van vakwerkhuizen en industriële installaties zoals electriciteitscentrales, watertorens en koeltorens. Eigentijdser voorbeeld is fotograaf/filmer Anton Corbijn die al jaren de foto’s levert voor de hoezen van U2.

In Schunck zijn van ruim honderd kunstenaars platenhoezen te zien die zij zelfstandig of in samenwerking met de popmuzikanten maakten in de afgelopen veertig jaar. Sommige hoezen bereikten een soort cultstatus zoals Abbey Road van de Beatles en Lovesexy van Prince.

Visual Vinyl, in Schunck Heerlentot 6 maart . Schunck.nl

Total Records, Vinyl & fotografie, Fotomuseum Winterthur (Zwitserland): tot en met 16 mei 2016. Fotomuseum.ch