De topstukken van het Rijksmuseum, het Louvre en het MoMA kennen we. Hoe zit het met de meesterwerken in de euregionale musea? Zoals die zalmkleurige jurk van Coco Chanel in het Modemuseum in Hasselt.

Een eeuw geleden was veel vrouwenkleding nog weinig comfortabel. Strakke korsetten en hoepelrokken hielden het lijf strak in de plooi. Pas in de jaren twintig durfden vrouwen zich af te zetten tegen het keurslijf van de officiële mode. Ook de kapsels werden praktischer – korter vooral. De zelfbewuste flapper girl, die lak had aan conventies, werd de heldin van het interbellum.

De maatschappij van de jaren twintig was niet meer dezelfde als die daarvoor. De oorlog was voorbij, de industrialisatie denderde voort. Steeds meer vrouwen gingen in de fabrieken werken, dat vereiste functionele kleding. Zo ontstond een rechte, sobere snit, in lijn met het modernisme van die tijd. De taille zakte tot heuphoogte, de roklengte kwam tot net onder de knie. Voor het eerst toonde de vrouw een deel van haar benen.

Een van de wegbereiders voor comfortabele damesmode was Gabriëlle ‘Coco’ Chanel.

Tijdens haar jeugd in het strenge Cisterciënzerklooster in Aubazine, waar zij na het overlijden van haar moeder werd opgevoed, had zij de schoonheid van soberheid ontdekt. Dit werd haar handelsmerk. Het topstuk van het Hasseltse Modemuseum – een zalmroze jurk uit de lente/zomercollectie van 1920 – is eenvoudig en elegant tegelijk.

Het is een recht model met een simpele strokenrok en weinig opsmuk. Het crêpe de Chine, de fijne zijdesoort waaruit de jurk is vervaardigd, is enkel voorzien van een lint op het

voorpand en een smalle bies om de hals. Het volume ontstaat door twee sierplooien op de schouders en twee boven de taille. Zelfs het label met okerkleurig borduursel is eenvoudig en onopvallend bevestigd in de schoudernaad. Het was één van de eerste van het modehuis.

De jurk weerspiegelt niet alleen de toen populaire less is more-filosofie, hij geeft nog meer prijs van de tijdgeest. De lichtglanzende, soepele stof was ideaal om in te dansen – charleston, slowfox of quickstep -, met een sigaret in de ene en een cocktail in de andere hand. De vrouwenemancipatie was in volle gang.

Boven: Jurk van Coco Chanel. foto Modemuseum Hasselt/Kristof Vrancken

Jazz Age: de bruisende jaren ’20. Van 12/9 t/m 13 maart. Modemuseum Hasselt, Gasthuisstraat 11, 3500 Hasselt

modemuseumhasselt.be