“Na de vooropleiding in Tilburg wilde ik verder studeren dus ik heb me op een aantal plaatsen georiënteerd zoals op de Design Academy in Eindhoven. Ik heb voor de academie in Maastricht gekozen vanwege het werk dat ik zag van ouderejaars studenten. Ook de sfeer van het gebouw en het licht op de afdeling vond ik erg prettig. De gesprekken met leerlingen en docenten gaven me een goed gevoel.

Ik had nog niet zo zeer de intentie architect te worden, ik wilde vooral interieur en architectuur studeren en het vak beter beheersen. Nu denk ik er toch over om straks een eigen bureau te beginnen.

Het lijkt me handig om eerst bij een architectenbureau te werken om ook de commerciële kant van het vak te leren kennen, maar het is mijn droom om mijn eigen handschrift in de ontwerpen te kunnen laten zien en niet altijd te moeten luisteren naar een collega architect of de eigenaar van een kantoor.

Een deel van die handtekening is al zichtbaar. Ik kies voor sobere architectuur. Dus niet te veel opzichtige materialen, geen geometrische vormen, geen oranje geel of paars en geen gekke dingen die honderd meter de lucht in gaan en alle kanten op springen. De aandacht ligt op detaillering en materialisatie en de functionaliteit van het gebouw. Als je je daarop richt in je ontwerp, dan komt de esthetiek vanzelf wel. Wonen vergt een ander ontwerp dan werk. Daar wil ik duidelijk onderscheid in maken.

De opleiding hier in Maastricht is erg vakinhoudelijk en sluit daar goed op aan. De docenten werken allemaal in de praktijk. Wat we hier realiseren, zou zo naar een constructeur kunnen, al gaan we zo ver natuurlijk niet. Maar ontwerptechnisch gesproken zou het kunnen.”

Joost Corvers (Helvoirt, 1994), Interieur en Architectuur – MAA. Foto: Jasper Groen