1992 Op 7 februari wordt in het Gouvernement te Maastricht het Verdrag betreffende de Europese Unie ondertekend. Het verdrag markeert een nieuwe stap in de Europese integratie en vormt het startsein voor de invoering van de Euro.

2017 ’25 jaar Verdrag van Maastricht’ wordt groots gevierd. De zuidelijkste stad van Nederland waant zich weer even de hoofdstad van Europa. De rest van Europa denkt aan de Brexit en de voortdurende Eurocrisis.

2021 Het Verenigd Koninkrijk – of wat daarvan over is – treedt officieel uit de EU. Schotland en Noord-Ierland blijven wel lid.

2022 Griekenland verlaat de Eurozone.

2025 Onfhankelijkheidspartijen in regio’s van onder meer Spanje en Italië maken een spectaculaire groei door. Sommige regio’s willen in de EU blijven, andere juist niet. President Le Pen treft voorbereidingen voor een Franse terugtrekking uit de EU.

2026 De Oostenrijkse stad Klagenfurt zegt eenzijdig het EU-lidmaatschap op.

2026 Een Vlaamse en een Waalse Europarlementariër raken slaags in het centrum van Straatsburg. Eén van hen valt in het water en eist dat de ander, uit het oogpunt van verdelende rechtvaardigheid, ook te water gaat. Het incident leidt tot een diplomatieke rel en tot een versnelling van het Belgische ontvlechtingsproces. Uiteindelijk wordt België uit de EU gezet. Of Vlaanderen en Wallonië. Of ze stappen er zelf uit. Niemand weet het precies. De chaos in Brussel is compleet.

2027 Zweden, Denemarken en Finland verlaten de EU. Ze hebben er geen zin meer in. Nederland blijft vooralsnog lid. Onvrede hierover leidt tot lokale referenda. Roosendaal is de eerste Nederlandse gemeente die het EU-lidmaatschap opzegt.

2028 De regio Transsylvanië wil uit de EU, maar de grootste steden in het gebied willen erin blijven. De Europese Commissie werkt aan een gatenkaasmodel voor Europese integratie. De Deense stad Thisted dient een verzoek tot uittreding in. Het wordt niet ontvankelijk verklaard omdat Denemarken al geen lid meer is.

2029 Zestien overgebleven lidstaten, 78 regio’s en 312 stadstaten besluiten unaniem de EU – of wat daarvan over is – op te heffen. Brussel is nu helemaal nergens meer hoofdstad van. Unaniem? Nee, één stad blijft moedig weerstand bieden aan de desintegratie. Het is de stad van het legendarische verdrag. Het is Maastricht.

2031 Maastricht is het enige lid van de Europese Unie, hetgeen de besluitvorming aanzienlijk vergemakkelijkt. MVV wordt Europees kampioen. De stad zet zich in de markt als ‘Maastricht: the One and Only City of Europe’. Het is een geweldig succes. Toeristen geven er massaal hun laatste, elders ongeldig geworden Euro’s uit. De munt wordt in de volksmond aangeduid als Meuro.

2036 Aangelokt door de ongekende bloei van Maastricht sluiten Sittard-Geleen, Aken en Hasselt zich aan bij Maastricht. Andere steden en regio’s volgen.

2042 Op 7 februari wordt in het Gouvernement te Maastricht het Verdrag betreffende de Nieuwe Europese Unie ondertekend. Ook Nederland – of wat daarvan over is – wordt lid. Op beide oevers van de Maas verrijzen reusachtige kantoren. De Meuropese Centrale Bank wordt gevestigd in Borgharen. Maastricht is de hoofdstad van Europa.

Duncan Liefferink

Duncan Liefferink is onderzoeker Europees milieubeleid aan de Radboud
Universiteit Nijmegen en medewerker van maandblad Zuiderlucht.