Op deze plek schrijft mode-expert Kiki Niesten over stijlvragen en zaken die haar aandacht trekken.

Is het een gat in de markt of een bouwput in de creativiteit van architecten? En in hoeverre zou het nieuwe ‘samenwonen’ er positief door beïnvloed worden?

Gescheiden slaapkamers is voor stellen nog altijd een soort taboe. Slechts weinig liefdeskoppels geven toe hier de voorkeur aan te geven. Naar mijn idee gaat de werkelijke voorkeur nog veel verder dan enkel de separate slaapkamer. Maar het is en blijft een heel gevoelig onderwerp om te bespreken, alsof je het aantal keren seks per week openbaar maakt.

In de loop der jaren is bij mij een heel andere overtuiging ontstaan. Mijn partner in de liefde en ik horen al decennia bij elkaar. We hebben zelfs een heel aantal jaren onder hetzelfde dak gewoond. Tot we door omstandigheden, waar ik niet over wil uitweiden, besloten om deze manier van samenleven achter ons te laten en een andere vorm te verkiezen.

Vrijwel wekelijks maken we mee dat er verbaasd wordt gekeken als we na een gezellige avond toch ieder een andere kant op fietsen. Blikken die het midden houden tussen afgunst en medelijden. We zijn hier totaal niet ontvankelijk voor en slechts een enkele keer wordt het met vrienden een thema van discussie.

Hoe waardevol is je eigen territorium? Wat is de prijs die je wilt betalen om je eigen gewoontes, rituelen, eigenaardigheden te laten plaatsvinden zonder hierin permanent rekening te moeten houden? Je eigen interieur, wel of geen televisie, eten aan tafel of juist op de bank. Permanent muziek of totale stilte?

Hoe gezellig en onderhoudend is het om na een paar dagen met elkaar aan tafel te zitten en te keuvelen over wat je hebt meegemaakt, voor de ander een nieuw verhaal en een verrassing. In tegenstelling tot de 24/24 stellen die elkaar weinig nieuws te melden hebben. Zelfs gezamenlijke vakanties worden gegarandeerd plezieriger omdat het nog meer een uitzondering is op de normale sleur.

Een ultieme oplossing zou zijn dat architecten hier meer op inspelen door appartementen of huizen en suite te ontwerpen. In de gezondheidszorg wordt alle rekening gehouden met aanleunappartementen waar een beroep kan worden gedaan op zorg. Het zou de geestelijke gezondheid van een grote groep mensen zeker ten goede komen als er meer mogelijkheden bestonden om een eigen territorium te bewonen, maar wel vlak bij je liefdespartner. LAT in elkaars nabijheid waardoor de tijd die je samen doorbrengt weloverwogen keuzes worden, en geen gedwongen verdraagzaamheid.


Dit artikel is onderdeel van &PAPER en valt buiten de verantwoordelijkheid van de ZOUT hoofdredactie.