Het Philipspaviljoen van de Wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel is niet alleen een architectonische parel. Het is ook een icoon in de geschiedenis van de elektronische muziek. Dat komt niet alleen door de componisten die er muziek voor componeerden, Edgard Varèse en Iannis Xenakis. Het heeft ook te maken maken met de spectaculaire geluidsinstallatie van 325 luidsprekers via welke die muziek werd gespeeld. Daarmee konden de klanken zich door de ruimte verplaatsen, via door Xenakis ontworpen geluidsroutes.

Wave Field Synthesis © La Biennale di Venezia

Jan de Heer en Kees Tazelaar tonen echter in hun boek Van Harmonie naar Chaos: Le Corbusier, Varèse, Xenakis en Le poème électronique aan dat Xenakis’ ruimtelijke weergave destijds niet is gerealiseerd. Op basis van een niet eerder gepubliceerde partituur laten de auteurs zien dat de zeer hoge bewegingssnelheden technisch onmogelijk waren. Speciaal voor midzomerfestival AlbaNova ‘En Route’ werken De Heer en Tazelaar samen met Casper Schipper aan een versie van Xenakis’ Interlude Sonore (later uitgebracht als Concret PH) waarin een groot deel van de in de partituur beschreven ruimtelijke weergave hoorbaar wordt gemaakt. De resultaten van hun onderzoek zullen tijdens het festival worden gepresenteerd. De muziek wordt afgespeeld op een zogenoemd Wave Field Synsthesis-systeem, je van het van de ruimtelijke geluidsweergave.

Het Sonar Quartett © Piotr Bialoglowicz

Er is een concert met muziek van een Turkse componist die in Duitsland is gaan componeren en een Duitse componist die zich in Turkije vestigde. Het Sonar Quartett speelt strijkkwartetten van Turgut Erçetin en Stefan Pohlit achter, waardoor de contrasten van de omgekeerd parallelle routes hoorbaar worden.

Bij Ratas del viejo Mundo kun je in de openlucht genieten van de polyfone lijnen versterkt door luchtacrobaten. De boetepsalmen van Lassus worden voorafgegaan door een documentaire van Griet Teck en Maud Seuntjens over drie dames in de vrouwengevangenis van Brugge die naar aanleiding van een live uitvoering door Psallentes filosoferen over het leven.

Ensemble Psallentes © Griet Teck

Dit alles en meer op zondag 30 juni tijdens midzomerfestival AlbaNova in Landcommanderij Alden Biesen, Bilzen, België. Iedereen is welkom. Ook voor kinderen vanaf 4 jaar is er van alles te beleven. En er rijdt een gratis treintje tussen het station van Bilzen en Alden Biesen.

www.albanovafestival.com

Voor meer informatie kijk ook op www.musica.be of mail naar info@musica.be


Dit artikel is onderdeel van &PAPER en valt buiten de verantwoordelijkheid van de ZOUT hoofdredactie.