De van details ontdane tekeningen van Theo Barten

Na het snel uitverkochte Basic Lines I kwam de Bossche illustrator Theo Barten afgelopen maand met een vervolg op zijn tekeningen waarin hij iconische architectuur voorziet van een twist. 

Een van de blikvangers van deel I was de tekening van het Rietveld Schröderhuis (1924) in Utrecht, een gekend voorbeeld van de architectuur van De Stijl. De twist kwam van de combinatie van het huis met de Dymaxion-auto (1933) van de Amerikaanse ontwerper/uitvinder Richard Buckminster Fuller. Zowel Rietveld als Fuller zette moderne inzichten en nieuwe materialen in om de leefomstandigheden van mensen te verbeteren. 

Het geometrische ontwerp van Rietveld en de aerodynamische auto van Fuller laten zien tot welke verschillende verschijningsvormen gemeenschappelijke idealen kunnen leiden. Het Rietveld Schröderhuis beleefde vorig jaar zijn 100-jarig bestaan. Een prototype van de Dymaxion raakte bij een testrit op de Wereldtentoonstelling van 1933 in Chicago betrokken bij een dodelijk ongeval; het model werd nooit in productie genomen.

In Basic Lines II gaat Barten verder met zijn klare lijntechniek waarin hij een tekening ontdoet van details. Trouw aan zijn werkwijze maakt hij eerst een klassieke potloodtekening van een object. Na een reeks verfijningen worden de potloodlijnen gescand en in de computer ‘geïnkt’. Daarna voegt hij via onderliggende lagen kleur toe, meestal met vlakke tinten. 

Theo Barten, Basic Lines IIEindhoven, Uitgeverij Lecturis, 2025. theobarten.nl

Alle tekeningen ©Lecturis/Theo Barten

 

The Visit. De Dymaxion-auto (1933) van de Amerikaanse ontwerper Richard Buckminster Fuller staat geparkeerd bij het Rietveld Schröderhuis in Utrecht.

Belgian architecture. Vrijstaand huis in Vlaanderen dat symbool laat zien hoe groot de verschillen in bouwbeleid zijn tussen Nederland en België. Hoewel vaak als ‘lelijk’ betiteld kan de Vlaamse lintbebouwing ook als afwisselend en charmant worden beoordeeld.

Flat Iron. De (bij)naam van het 20 verdiepingen tellende Flatiron Building in New York (1902) ontstond door het door het driehoekige bouwperceel afgedwongen strijkijzervormige ontwerp.

Palace of Glass. Het Glaspaleis (1933) in Heerlen, door architect Frits Peutz in opdracht van de plaatselijke stoffenkoopman Peter Schunck ontworpen als overdekte marktplaats. Door de op paddenstoelvormige kolommen rustende constructie kon de gevel geheel in glas worden uitgevoerd.

Signature. Het Provinciehuis (1971) in Den Bosch met de door een Harvard PHNKD in de lucht getekende handtekening van de architect, Hugh Maaskant.