PAUL VAN DER STEEN gaat op berenjacht in de wereld van kunst en cultuur. 

De beer is boos. En niet zo’n beetje ook. Zijn muil staat wijd open. Boven zijn hoofd heft hij een olievat dat hij elk moment naar op de rotonde passerende automobilisten lijkt te kunnen gaan gooien.

Deze vijf ton zware ijsbeer gemaakt van autobanden uit zijn woede namens zijn levende soortgenoten in noordelijker streken. Klimaatverandering laat steeds minder van hun leefgebied over.

Abel Heijkamp is de geestelijke vader van dit werk. De kunstenaar schonk het aan de actiegroep Forward, die een kraan inhuurde om het beeld in 2008 illegaal een plekje te geven op een rotonde op de Aartshertogenlaan in Den Bosch.

Of er iets van de boodschap blijft hangen is onduidelijk. De coronacrisis lijkt brave milieuridders van ons te maken. In een recent onderzoek van ABN Amro zegt 80 procent van de ondervraagden minder te willen gaan vliegen en 75 procent minder te willen gaan autorijden. Maar het zijn voornemens. Wat zeggen die over daadwerkelijk gedrag na de lockdown?

Zeker is dat de beer een plekje heeft veroverd in de harten van de Bosschenaren. Na een peiling van de meningen over het beeld besloot de gemeente het werk vorig jaar te legaliseren.

PAUL VAN DER STEEN