Als reactie tegen een overgedesignde omgeving ging architect/vormgever Michele de Lucchi in 2000 boomstammen te lijf met een kettingzaag. Gestuurd door zijn intuïtie ontstond zo een reeks van huizen (cassettas), een ervan is te zijn op de cover van dit nummer. Zelf omschrijft hij de objecten het liefst als ‘karakters’.
Enkele weken geleden gaf De Lucchi, een van de ontwerpers die in de jaren tachtig geschiedenis schreven met de Memphis-groep, met boomstam en kettingzaag een performance in het NAi in Maastricht. Het was de afsluiting van een kleine maar prachtige expositie van zijn cassettas, die hij zelf beschouwt als metaforen van het zich nimmer herhalende leven. “Het is belangrijk om voortdurend nieuwe dingen in je leven toe te laten”, zei hij bij die gelegenheid. “Mijn cassettas zijn niet bedoeld om te bouwen, maar om te onderzoeken en te experimenteren. Het zijn studies die ik maak om mijn werk te beïnvloeden.” Dat doet hij ook door de foto’s van de ‘karakters’ in een geschilderde omgeving te plaatsen, waardoor nieuwe, autonome kunstwerken ontstaan (zie boven).
Over nieuwe dingen gesproken: in datzelfde NAi was laatst de eerste uitreiking van The Great Indoors, een internationale prijs voor interieurontwerpers, gekoppeld aan een dagvullende conferentie en een dag met workshops. Het groots aangepakte experiment was op alle onderdelen een groots succes.
Om onszelf te beïnvloeden, hebben wij in dit decembernummer van Zuiderlucht ook voor iets nieuws, in elk geval iets anders, besloten. We hebben de redactionele pagina’s leeggeruimd voor zes grote interviews met persoonlijkheden die het culturele leven in 2007 kleur gaven. Halverwege serveert schrijver Peter Drehmanns een (pastiche van een) kerstverhaal. Tip: lees het niet voorafgaand aan de kersdis. Evenmin te versmaden is de fietstocht waarvoor Marieke Wiegel u uitnodigt langs nog onontdekte culturele hot spots in Parijs. Stuk voort stuk plekken waar het experiment wordt gekoesterd.
Hoe experimenteel de Zuiderlucht-medewerkers in het diepst van hun gedachten zijn, kunt u lezen in de flankerende stukjes die ze schreven in een poging de Meest Memorabele Momenten van 2007 terug op het netvlies te brengen. Ze wijken vast af van uw eigen herinneringen. Nu we het er toch over hebben: hoe zit dat eigenlijk bij u? Hoeveel nieuwe dingen liet ú toe in uw leven, afgelopen jaar?