Vrijdag 22 maart
20 – 22 uur

Huis van de Burger (raadzaal van het gemeentehuis),

Amerikaplein 1, Margraten 

Het tweemaandelijkse Kunstcafé belicht het culturele veld van de gemeente Eijsden-Margraten met interviews, presentaties, performances, literatuur, filosofie en muziek. Amateurs en culturele verenigingen delen het podium met professionele kunstenaars. Het programma wordt vormgegeven door de buurtcoach van kunst en cultuur vanuit het lokale aanbod en in de Cittaslow visie van de gemeente waarbij leefbaarheid en kwaliteit hoog in het vaandel staan. Het kunstcafé is gratis toegankelijk.
Kunst-praatje met Marijk Greweldinger
Op 23 maart viert zij haar jubileum met de concertvoorstelling Peter en de Wolf van Sergej Prokovjev met symfonieorkest ArkA. Marijk Greweldinger schrijft liedjes en verhalen, maakt voorstellingen en inspireert al 35 jaar lang kinderen. Bij Kunstcafé vertelt zij over haar creatieve avonturen en de interactieve Dixielandjazz voorstelling Jampotje die tijdens de Liberation maand september in Eijsden-Margraten te zien is.

Mini-masterclass klassiek
Peter Caelen is pianist, docent en organisator van Excellent Concerten. Bij Kunstcafé vertelt hij over een componist en/of muziekepisode die vervolgens ten gehore wordt gebracht, dit keer in samenwerking met jonge musici van Muziektalent LVO Maastricht.

Boek van de maand
Cultuur- en literatuurwetenschapper Maria Kleijnen bespreekt het literaire boek van de maand. Dit keer passeert de roman Blindganger van Michael Ondaatje de revue. Bij kunstcafé licht zij telkens de artistieke vorm, stijl en inhoudelijke analyse van het boek toe.

Mini-masterclass Jazz met jong Talent
Trompettist Marc Huynen laat met enkele jeugdige Slim-Vitzkids zien hoe het instuderen van jazzstukken in zijn werk gaat. Timing, frasering en improvisatie staan centraal. De Heerlense trompettist is op deze avond ook samen met Frans Vink (bas) en Tim Boumen (gitaar) te beluisteren.

Samen zingen bij AMeeZing
AMeeZing wil zo veel mogelijk mensen laten ervaren hoe fijn het is om samen te zingen. Na de succesvolle eerste editie vindt AMeeZing, ‘koorzanger voor één dag’ dit jaar plaats in Maastricht op 14 april. Zangcoaches Jo Annemans, Ghislaine Mommer en Jacqueline Nelissen geven tijdens Kunstcafé een open introductie workshop van AmeeZing.

In gesprek met Wido Smeets
Kunstcafé organisator Juliette Sinkó gaat in gesprek met Wido Smeets over zijn roman Goed Gerei. In Goed gerei gaat Wido Smeets op zoek naar de geschiedenis van zijn grootvader Leio en de schimmige scheidslijn tussen werkelijkheid en verbeelding.

Duurzame Kunst?
Tiny Forest, Plastic Soep, het Schone Maasproject en het Buitengewoon Buitengebied zijn vier speerpunten van de gemeente om te verduurzamen. Doorn in het oog is het artistiek recycle project dat interactieve vormgever Tim Scheffer voor de gemeente Eijsden- Margraten leidt. Hij presenteert hoe de zwerfafval opschoonacties worden omgevormd tot kunst.

INFORMATIE EN RESERVERING
Buurtcoach van kunst en cultuur Juliette Sinkó: 06 5276 7799 | juliettesinko@eijsden-margraten.nl
eijsden-margraten.nl/kunstcafe | facebook.com/gemeenteEM
Dit artikel is onderdeel van &PAPER en valt buiten de verantwoordelijkheid van de ZOUT hoofdredactie.