Het tweemaandelijkse Kunstcafé belicht het culturele veld van de gemeente Eijsden-Margraten met interviews, presentaties, performances, literatuur, filosofie en muziek. Amateurs en culturele verenigingen delen het podium met professionele kunstenaars. Het programma wordt vormgegeven door de buurtcoach van kunst en cultuur vanuit het lokale aanbod en in de Cittaslow visie van de gemeente waarbij leefbaarheid en kwaliteit hoog in het vaandel staan. Het kunstcafé is gratis toegankelijk.

Programma 2 februari 2018:

Jazz, Trumpets en samenspel

Interview met en performances door Jazz trompettist Marc Huynen met zijn Jazz-Trio en de jongeren bigband SLIM-Vitzkids

De Heerlense jazz trompetdocent leidt al jaren de SLIM-Vitzkids bigband, een initiatief van Marc voor jongeren van 8 tot 16 jaar. Hij speelt graag op een echte van Laar van de in Margraten geboren en getogen trompetbouwer Huub van Laar, Trumpets & Flugelhorn.

De SLIM-Vitzkids wordt gevormd met leerlingen van muziekschool Maastricht, Heerlen en Aken en biedt kinderen en jongeren een muzikaal ontwikkel platform. Ook Eijsden-Margraten wil jazz en bigband muziek op de kaart te zetten en kinderen in samenwerking met de harmonieën en fanfares door een professional laten coachen. Vanuit de netwerken van Marc Huynen en Hub van Laar zal er telkens een spotlight worden gericht op nieuwe initiatieven en jong talent.

SKEM

De vakdocenten toneel, muziek en beeldende kunst vertellen over hun belevenissen in de scholen bij de uitvoering van het programma Structurele Kunsteducatie Eijsden-Margraten (SKEM).

Toneelgroep de Bron

Regisseur Jos Salden en acteur Jonathan Wanders van het Noorbeekse toneelgezelschap de Bron vertellen over hun bewerking van Shakespeare’s toneelstuk Hamlet en hun keuze voor bijzondere locaties. Toneelgroep de Bron is een amateurgezelschap dat bestaande stukken in een eigentijds jasje giet en vertaalt naar het dialect.

Kunst op het Plateau

Beeldend kunstenaar Ton Slits woont en werkt in Cadier en Keer. Zijn werk is regelmatig te zien in binnen- en buitenland, van Amsterdam tot Aken, van Berlijn tot Venlo. Jaarlijks is hij vertegenwoordigd bij de PlateauKUNST route in Bemelen. Tijdens het Kunstcafé vertelt Ton over zijn werk en inspiratiebronnen.

Mini-masterclass Klassieke muziek

Bij pianist Peter Caelen wordt tijdens Kunstcafé gehoor gegeven aan een componist, musicus en muziekstuk. Peter maakt daarbij een selectie uit het programma van Excellent Concerten in de vorm van een mini-masterclass.

Het boek van de maand

Cultuurwetenschapper Maria Kleijnen bepreekt tijdens Kunstcafé het boek van de maand Laat me nooit alleen van de Japanse Nobelprijswinnaar Kazuo Ishiguro. In samenwerking met de Heuvellandbibliotheken en lokale leesclubs gaat Maria als een ware literatuuractivist te werk. Zij streeft ernaar lezers over de genregrenzen heen te laten kijken en ze te laten genieten van de veelzijdigheid en de rijkdom van de literatuur. Zo krijg je een kleurig pallet aan leesvoer. Lezers kunnen digitaal mee debatteren op facebook.com/gemeenteEM

Kunstcafé Eijsden-Margraten
Vrijdag 2 februari 20.00 – 22.00 uur
Gemeenschapshuis Oos Heim, Clermontstraat 10, Margraten

Informatie en reservering
Buurtcoach van kunst en cultuur Juliette Sinkó:
juliettesinko@eijsden-margraten.nl | 06 5276 7799
www.eijsden-margraten.nl/kunstcafe
facebook.com/gemeenteEM

Dit artikel is onderdeel van &PAPER en valt buiten de verantwoordelijkheid van de ZOUT hoofdredactie.