Riiiiibriiiiiibriiiibriiibri roept het beest voor de zoveelste keer. Met de verrekijker zoek ik het Schiermonnikoogse kwelderlandschap af. Mensen zijn visueel ingesteld, met onze ogen zoeken we de bevestiging voor wat onze oren al wisten. Dan spot ik hem, de wulp, met die lange steltpoten en de lange, gebogen snavel. Mijn vakantiepret kan niet op.

Al ben ik geen vogelspotter, ik begrijp heel goed dat er mensen bestaan die hier hun leven aan wijden. Zoals Arjan Dwarshuis, wereldrecordhouder vogels kijken. Samen met jeugdvriend Gisbert van Baalen heeft hij een succesvolle podcast formule bedacht: vogelexpert en vogelleek gaan samen op pad. In natuurgebieden, en soms ook gewoon in een park of op een dakterras in hartje Amsterdam. 

Hun rolverdeling is strikt, Van Baalen is verwonderd, stelt vragen of vergist zich, Dwarshuis legt uit en corrigeert, soms in één zin. ‘Nee, niet cirkelvormig. Dan had die vogel ronde vleugels. Sikkelvormig bedoel je!’ 

Over de gierzwaluw, waarover het hier gaat, leren we ook dat hij in het eerste anderhalf jaar van zijn leven niet aan de grond komt. ‘Een door 44 miljoen jaar geperfectioneerde vliegmachine.’ 

Voor hun jongste aflevering gaan Dwarshuis en Van Baalen naar de Veluwe waar ze de bonte vliegenvanger en de gekraagde roodstaart spotten. De vogelnamen zal ik als niet-nerd over een week weer zijn vergeten – maar niet wat Dwarshuis vertelt over veehouderijen. 

De stikstofproblematiek in drie zinnen uitgelegd? Luister naar De Vogelspotcast

De Vogelspotcast, met Arjan Dwarshuis & Gisbert van Baalen. De Stroom, 2021/2022.