‘Breng je het beste van jezelf naar je werk en neem je alleen de restjes mee naar huis? Als het antwoord ja is, werk er dan aan om wat passie voor je partner te bewaren.’ 

Voilà, één van de relatie-adviezen uit de podcast Where Should We Begin van Esther Perel. Je hoort de Belgisch-Amerikaanse psychotherapeute in gesprek met haar cliënten, vaak met koppels. Haar specialisme: liefde, relaties en seksualiteit. 

Luister enkele afleveringen lang naar Perels schijnbaar simpele vragen en vlijmscherpe analyses en je kunt niet anders dan dromen van een gezondheidsstelsel dat een therapiesessie met deze vrouw in het basispakket heeft. Mensen zijn dan misschien van nature sociale wezens, onze relaties worden er niet minder gecompliceerd om. 

Jammer ook dat Perel niet in de tijd kan reizen, terug naar de jaren 1980. Een therapiesessie met het New Yorkse kunstenaarskoppel Carl Andre en Ana Mendieta had hen veel leed bespaard. Met name Mendieta, die op haar 36e, na een echtelijke ruzie, uit het raam van haar appartement op de 34e verdieping viel.

De podcast Death of an Artist probeert het voorval te reconstrueren. Alleen, wat er precies gebeurde, dat weet Carl Andre alleen. De luisteraar mag speculeren: sprong Mendieta zelf, zoals Andre later in de rechtbank beweerde? Of was hij een early adopter van Perels adviezen, zij het verkeerd geïnterpreteerd: ‘Een levenslange relatie wordt als ultieme indicator van een succesvol huwelijk gezien, maar veel mensen die bleven “tot de dood ons scheidt” hebben zich ellendig gevoeld.’

Esther Perel, Where Should We Begin. 2017-2022. estherperel.com

Helen Molesworth, Death of an Artist. Pushkin Industries, 2022. pushkin.fm