Psychologie, zelfhulp en true crime, het mogen populaire podcast genres zijn, hier leest u opnieuw over familiegeschiedenis. Luister zelf en u zult merken: de andere genres komen hierin ook aan bod. 

Het nieuwste voorbeeld familiegeschiedenis in podcast formaat komt van Iris van Santen. In Als geschiedenis in je opstaat vertelt zij over haar grootvader Hans die in januari 1946 als oorlogsvrijwilliger naar Indonesië trok. Van Santen is projectleider bij de tentoonstelling Revolusi! over de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd in 1946-1949 die momenteel in het Rijksmuseum in Amsterdam te zien is. Tijdens de voorbereidingen las zij brieven die haar toen zeventienjarige opa Hans uit Indonesië stuurde. Terwijl de familiegeschiedenis haar voorheen nauwelijks bezighield, wordt ze er emotioneel van en krijgt last van nek- en rugpijn. Liep haar vader daar niet ook al zijn hele leven lang mee rond?

Voor Iris van Santen is duidelijk: haar pijn is oud zeer uit een andere generatie. Ze besluit om samen met schijfster/podcastmaker Marjolijn van Heemstra verder te graven. De luisteraar vergezelt haar bij onder andere een familieopstelling en leert over ‘de emotionele zeemijnen’ die in elke familie liggen.

Feitenkennis over de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd moet u niet verwachten van de podcast. Het is veelmeer een voorbeeld van de nieuwe koers die het Rijksmuseum vaart: geschiedenis persoonlijk te maken. 

Iris van Santen en Marjolijn van Heemstra, Als geschiedenis in je opstaat. NPO Radio 1 / VPRO, 2022. vpro.nl