Bent u geïnteresseerd in het fenomeen podcast, maar nog niet bekeerd? Begin uw verkenningstocht dan niet in de applicatie PODNL oftewel podcastluisteren.nl.

Dit onafhankelijke platform beschrijft zichzelf als de plek met de ‘beste Nederlandstalige podcasts’ – het is op de eerste plaats de plek met de mééste podcasts, meer dan 2.500, naar eigen zeggen.

Aan input geen gebrek, iedereen maakt tegenwoordig zijn/haar/hun eigen praatprogramma. Er is geen thema dat onbesproken blijft, van maagverkleining tot de Nederlandse rechtszaak tegen TikTok, van de laatste golfwedstrijden tot het dagelijks leven van ambulancepersoneel.

PODNL is wél een fantastische plek om eens buiten je eigen luisterbubbel rond te struinen. Ik belandde bij een aflevering van House of New Female Leaders over ‘het belang van sisterhood’. Vier vrouwen (chairman, techondernemer, CEO, founder) praten er over hoe je als vrouw succesvol bent en dat succes deelt met andere vrouwen.

Terwijl sisterhood toch over solidariteit tussen vrouwen gaat, tussen ondernemende geesten dan toch, bekroop mij een vreemd gevoel van buitengesloten zijn.

Een podcast zet het vergrootglas op woordkeuze en dictie; er is geen handgebaar of vriendelijke glimlach die meeweegt in het gevoel dat ik als luisteraar ontwikkel voor een spreker. En zo kwam het dat ik ondanks de interessante thema’s die de vier vrouwen aansneden na de zoveelste aan elkaar geregen ‘elkaar supporten’, ‘tribes’, en ‘sisters’ afhaakte.

Toevlucht en troost vond ik, zoals zo vaak, bij de grote zus van de podcast: het luisterboek. Mijn moeders strijd is de lange versie van het boekenweekessay dat Murat Isik in 2019 over zijn moeder schreef. Een fascinerend relaas over een vrouw die best wat sisterhood had kunnen gebruiken.

CHRISTIANE GRONENBERG

Murat Isik, Mijn moeders strijd (2020). Voorgelezen door Merel Polat. Ambo/Anthos