Turnsters hebben de smaak van de emancipatie te pakken. Bij de EK in Bazel, afgelopen april, verscheen de Duitse turnster Sarah Voss in een pak met lange mouwen en pijpen. De regelgeving staat het al sinds 2018 toe, maar écht breken met een kledingcultuur vraagt moed. En gemotiveerdheid. De Nederlandse turnster Lieke Wevers zei over het gebruikelijke, hoog uitgesneden pakje: ‘Turnen is een schoonheidssport, zichtbare benen zorgen voor mooie lijnen.’ 

In 1976 omschreef een sportjournalist turnster Nadia Comăneci als ‘Olympische lolita’. Bij de Olympische Spelen, dat jaar in Montreal,  scoorde de Roemeense als eerste in de geschiedenis een 10, de maximale score, op de brug met ongelijke leggers. In haar thuisland verklaarde dictator Nicolae Ceaușescu haar tot heldin van de socialistische jeugd. 

De Franse schrijfster Lola Lafon (1974) vond in Comăneci stof voor een boek. ‘Het is een biografie, en ook zeker geen biografie’, zegt ze erover in de podcast Bookmakers. In de meer dan 120 minuten die dit format van Arte Radio iedere genodigde auteur gunt, is er zelfs ruimte voor literaire paradoxen. 

In de loop van het onderzoek voor haar boek verbaasde Lafon zich over de ‘mondiale bezetenheid en quasi pedofiele blik’ op de turnster, en hoe die blik zich tegen haar richtte toen het turnmeisje een vrouw werd. 

Het boek verscheen 2015 ook in het Nederlands, als De kleine Roemeense die nooit glimlachte. Zou Lieke Wevers het hebben gelezen?

Bookmakers. Met Lola Lafon (episode 20-22), 2020, door Richard Gaitet. Frans gesproken. arteradio.com