1. Birgit Donker, oud-hoofdredacteur van NRC Handelsblad wordt directeur van het Mondriaan Fonds: “Ik moest toch een keer uit de comfort zone.”

2. Door drie reclamespotjes in drie jaar haalde Jort Kelder een miljard euro aan spaargeld op voor de Friesland Bank. Níet genoeg, de bank wordt door de overname door Rabo van de ondergang gered.

3. Matthijs Rümke (Zuidelijk Toneel): “Ik knok tegen de opvatting dat subsidie alleen bedoeld is voor theater van de zogenaamde ‘goede smaak’, voor weinig mensen dus.”

4. Constant Meijers (Theater Magazine): “Volle zalen zijn niet het doel van gesubsidieerd toneel, daar hebben we het commerciële theater van Joop van den Ende voor.”

5. Paul Dumas, de redder van Selexyz, wil boeken met de brommer gaan bezorgen, want, zegt hij: “Dat kan bol.com dus niet.”

6. J.L. Heldring stopt na 52 jaar met zijn column in NRC Handelsblad. “Mij ontbreekt alle inspiratie tot schrijven”, aldus de 92-jarige.

7. Tweet van Wilders redt Gerd Leers van het kruis, de al wekenlang zwijgende premier Rutte belt met de Volkskrant over vermeende canard. Waar staat de zak met zilverlingen? Plot zonder ontknoping in hysterisch landje aan de Noordzee.

8. Nee, dan The Passion van de EO, met Danny de Munck als Jezus, Frans Bauer als Petrus en John de Wolf als Barabas. Intussen mag Gerard Joling op zijn geheel eigen wijze de Mattheus Passion om zeep helpen.

9. Ferdinand ‘Butzi’ Porsche (1935-2012) overlijdt in Salzburg. Butzi ontwierp de Porsche 911, spreek uit ‘nine-eleven’, de sobere sportwagen die de Italiaanse rivalen alleen in decibellen de baas is.

10. Nog een canard: het ‘nieuws’ dat Willem van Oranje indertijd, in 1584, op slag dood was, wordt drie dagen na onthulling door tal van deskundigen als onzin betiteld.

11. Youssou N’Dour wordt benoemd tot minister van cultuur. De Senegalese popzanger had eigenlijk president willen worden.

12. Nieuwe plaat van de al twee jaar dode Captain Beefheart. Bat Chain Puller lag 36 jaar te verstoffen in de archieven van Frank Zappa, die nog langer dood is.

13. De Duitse schrijver Günther Grass hekelt in een gedicht de westerse hypocrisie inzake de atoomdreiging van Israël. De reacties zijn als verwacht: op de persoon gericht en vol hypocrisie.

14. Joop van den Ende presenteert het blockbusterfonds dat gaat investeren in grote cultuurevents. Premier Rutte kijkt alsof hij het zelf heeft bedacht.

15. EO betuigt spijt voor de Grote Jezus Quiz. Het op Tweede Paasdag uitgezonde programma zou teveel humor hebben uitgestraald. Humor bij de EO? Hebben we toch iets gemist.

16. Hoezo Nederland anti-kunst? Met ruim een miljoen bezoekers werd het museumweekend weer beter bezocht dan vorig jaar. Zolang het maar gratis is.

17. Zanger Gerard van Maasakkers wint Annie M.G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied met een compositie van Egbert Derix.

18. Anders Breivik bereikt met het door 800 journalisten gevolgde proces in Oslo wat hij wilde: wereldwijde publiciteit voor zijn waandenkbeelden.

19. Na de PVV-kliklijn voor Oost-Eeuropeanen opent Vlaams Belang een meldpunt voor illegalen. Het verraden van medeburgers raakt in zwang. Wanneer in de geschiedenis zagen we dat eerder?

20. Het CDA maakt een eind aan de coalitie met PVV en VVD in Limburg. Laurence Stassen denkt dat het besluit slecht is voor Limburg en de Limburgers. Wij denken van niet.

21. “Het is vandaag een verheugende dag. Het is bijzonder dat we die hier kunnen vieren”, zegt Kyteman (Colin Benders) in de uitverkochte Limburg Zaal in Heerlen. Aan de reacties te zien heeft het Heerlense publiek geen idee waar hij op doelt.

22. De eerste dag na de val van het kabinet Wilders is eveneens een verheugende en bijzondere dag.

23.

24. Met filmmuseum EYE heeft Amsterdam eindelijk weer een culturele noviteit. De euforie smoort nu eigenaar ING eist dat de stad het dure gebouw overneemt.

25. Onderzoek wijst uit dat de 5,5 miljard euro aan de kunstsubsidies tussen 1945 en 2009 niet hebben geleid tot meer grootse beeldende kunst.

26. Orlando Festival en Charles Hennen Concours, twee klassieke muziekfestivals, gaan fuseren. De festivals, allebei opgericht in de jaren tachtig, werkten al samen.

27. Wildbreien, een nieuwe vorm van street art, verovert Maastricht: illegale breiers versieren straatmeubilair en bomen met kleurrijke breisels.

28. Nederland blijkt de Tachtigjarige Oorlog te hebben gewonnen met een belasting op bier. De gemiddelde Nederlander dronk toen een liter bier per dag.

29. Letterkundig Museum in Den Haag wijdt een expositie aan de reislust van schrijver/columnist Martin Bril (1959-2009). Ook zijn verzameling vulpennen wordt getoond.

30. “Ideologie is terug, ja, maar in handen van racisten als Wilders. En kunst is weer politiek: maar alleen omdat ze als speeltje van de elite wordt weggezet door volksmenners”. Aldus een fragment uit het Democratisch Manifest van kunstenaar Jonas Staal.