Juni

Identiteit

 1. “Ik zou een roman kunnen vullen met alle mannen die ik ken, en ik zou meteen veroordeeld worden wegens belediging van de Turkse identiteit.” De Turkse schrijver en Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk kent zijn pappenheimers.

Gekke G.

 1. De vuilspuiterij op social media tegen Sylvana Simons na haar toetreden tot de politieke partij fractie Denk laat zien wat het racistische gedrein van Gekke Geert, samen met de laffe opstelling van zijn politieke tegenstanders, heeft opgeleverd.

 Krulletjes

 1. “Staatssecretaris Dekker, die lul met die krulletjes en die bril die zelf nooit tv kijkt, heeft bedacht dat televisie moet verjongen. Alsof jongeren nog tv kijken…” Martin van Waardenberg (60) is ontslagen bij Kanniewaarzijn omdat hij te oud is.

Z. Piet

 1. Ook toen we geschminkt als Zwarte Piet werden aangehouden door oom agent, vroeg hij niet of de auto waarin ik reed wel echt de mijne was.

Ali

 1. Pas in retrospectief, ruim veertig jaar na de Thrilla in Manilla, zien sportredacteuren van weleer wat voor een krankzinnige – en puur moorddadige – activiteit boksen, per abuis ooit tot de sporten gerekend, eigenlijk is. Is Muhammad Ali toch niet voor niets gestorven.

Eretitel

 1. Choreograaf Hans van Manen (83) weigert Turkse eretitel als Choreograaf van de Eeuw. Eerder liet hij prijzen uit Portugal, Griekenland en Oostenrijk aan zich voorbij gaan. “Natuurlijk kun je kunst en politiek niet los van elkaar zien”, zegt Van Manen, “maar ik hoef daar geen persconferenties over te geven. Ik heb geen behoefte aan schouderklopjes.”

Boetes IS

 1. De in financiële problemen verkerende IS verhoogt de verkeersboetes. Nu nog flitspalen langs de weg en we kunnen spreken van een moderne Westerse staat.

Reprise

 1. De opvoering van Warum ich meine demente Mutter belüge in het Oostenrijkse Graz is zo’n succes dat Theater im Bahnhof heeft besloten tot drie reprises in september. Het stuk is gebaseerd op het boek Waarom ik moet liegen tegen mijn demente moeder van Cyrille Offermans.

Denk (na)

 1. De jongens en het meisje van de politieke groepering Denk zijn eruit. In een nieuwe campagne proberen ze duidelijk te maken dat, volgens de beproefde populistische methode, de media’s het hebben gedaan. Hup Recep Tayyip!

Kruis

 1. Eerlijk zeggen: heeft ú vandaag nog in uw kruis gekrabd? Wij wel!

Denk (2)

 1. De politieke groepering Denk beschuldigt Joep Dohmen van NRC Handelsblad van vuige insinuaties en (halve) leugens. Wie niet…

Hofland

 1. Henk Hofland (1928-2016): “Ik ben als pessimist geboren en dat bevalt me goed.”

Brexit

 1. In het Kremlin en bepaalde delen van het Midden-Oosten lopen ze vandaag schaterlachend in polonaise.

 

Juli

Straatbende

 1. “De politie is de grootste straatbende van Dallas.” De Afro-Amerikaanse activist Yafeuh Balogun vindt de moord op vijf politieagenten zelfverdediging.

Konijn

 1. “Zijn vrienden kwamen hem halen, nog dezelfde als op de middelbare school. Ik was wel eens jaloers geweest op je hele leven lang dezelfde vrienden hebben, maar nu zag ik de stilstand.” Uit de column ‘Konijn’ van Marcel van Roosmalen in NRC Handelsblad. 

Thomas

 1. Het is hartje zomer, tijd voor een zelffelicitatie! Directeur Thomas Widdershoven stapt na drie jaar op bij de Design Academy in Eindhoven. “Nu de academie er goed voor staat, heb ik besloten me weer op het ontwerpen te richten.”

Ed

 1. Ed Spanjaard wordt in 2017 chef-dirigent van het Orkest van het Oosten. Hij volgt Jan-Willem de Vriend op. Spanjaard was van 2001 tot 2012 dirigent van het toenmalige Limburgs Symfonie Orkest.

Asociaal

 1. “Er zijn veel asociale oude mensen. En je kunt ze er niet meer op wijzen, het is een verloren zaak. Ik doe er nu lacherig over, maar ik zit er wel mee.” Rapper Fresku in Volkskrant Magazine.

Verboden

 1. Tennisballen, paraplu’s met metalen uiteinden en flessen zijn verboden op de Republikeinse conventie in Cleveland, VS. Ze kunnen als wapen worden gebruikt. Het dragen van vuurwapens is toegestaan.

Goed gekapt

 1. Olivier benhamou, de privé-kapper van de Franse president Hollande, verdient 9.895 euro per maand, aldus Le Canard Enchainé. Dat is vijftig euro minder dan een minister in het kabinet van Hollande, die bij zijn aantreden in 2012 te kennen gaf een “normale” president te willen zijn. Benhamou kapt Hollande elke ochtend “en verder zo vaak als nodig is.”