Krimp

1. De trek naar de Randstad zet zeker tot 2050 door, heeft het Centraal Planbureau berekend. Limburg en Zeeland zullen de komende 35 jaar met zo’n tien procent krimpen.

Met Stijl

2. Per asielzoeker die vorig jaar in Nederland arriveerde stond één vrijwilliger klaar. In beide gevallen gaat het om 47.000. Daarbij stijgt het aantal vrijwilligers sneller dan het aantal asielzoekers, er is inmiddels een wachtlijst. Het lucht op. Nederland bestaat uit meer dan opgestoken middelvingers en Geen Stijl-papegaaien op social media.

Hup Mark

3. Facebook-oprichter Mark Zuckerberg wil 99 procent van zijn vermogen (42 miljard euro) weggeven. Nou ja, hij stopt ze in een libertair bedrijf voor projecten die wereldwijd de gelijkheid bevorderen, zoals Facebook, en belasting ontwijken. Voor privé houdt hij 420 miljoen achter de hand.

Geseling

4. Filmmaker John Albert Jansen over het net afgelopen filmfestival IDFA: “Het is de geseling van het nu, van de actualiteit. Dat ‘engagement’, betrokkenheid ook kan zitten in ritme, vorm, compositie, lijkt te zijn verdwenen.”

Poëzie

5. Antwerpse schilder Sam Dillemans op YouTube: “Je moet niet mee zijn met je tijd. Je moet mee zijn met de poëzie.”

Jeuk

6. Nu ook minister Koenders het in de mond neemt, kunnen we ‘game changer’ uitroepen tot hét jeukwoord van 2015.

Renzi

7. Laurette Onkelinx, PS-leidster in Brussel, over de reacties na de aanslagen in Brussel: “Matteo Renzi, de Italiaanse premier, maakt een miljard euro vrij. De helft voor de strijd tegen terrorisme, de andere helft voor cultuur. Dat heeft me gepakt.”

The Voice

8. “Je moet veel kracht zetten, zeker in het laag. De kiezen staan te trillen in mijn kaken en alle holtes resoneren mee.” Zanger Felix Maginn van Moke zingt songs van Frank Sinatra.

Exclusief

10. Molenbeek sluit de grenzen voor internationale journalisten die als gelukszoekers door de Brusselse volkswijk struinen op zoek naar een verhaal dat hun leven zal verbeteren.

Tegenspraak

12. “De nieuwe helden”, schrijft Martin Sommer in De Volkskrant naar aanleiding van de Teeven-deal, “zijn de vervelende nerds, de conservatieven, de ontkenners, de dwarsliggers of de ambtenaren met een permanent maandagochtendhumeur. Leve de tegenspraak.”

Onbereikbaar

13. “Het gevoel onbereikbaar te zijn, in het pre-gsm-tijdperk, de gemoedsrust die daarmee gepaard ging, gaan onze kinderen nooit meer ervaren”, realiseert zangeres/actrice Tine Reymer zich in De Standaard.

Angela

14. Angela Merkel, de enige Europese leider die een lange termijn visie heeft en kiezers durft tegen te spreken, is door Time uitgeroepen tot persoon van het jaar. Een slechte keus? Op nummer twee staat Abu Bakr al-Baghdadi, en op drie Donald Trump.

Afscheid

15. Johan Cruijff is na vertrek bij Ajax weer beschikbaar voor Ajax.

Ballen

16. Powned verliest kort geding tegen Syrische vluchteling die door de omroep met manipulatief knippen en plakken werd neergezet als een van homo’s walgende, op seks beluste asielzoeker met grote ballen. Powned gaat in beroep. “Ieder medium selecteert op eigen wijze. Dat heet pluriformiteit.”

CD

17. Noordrijn-Westfalen heeft voor vijf miljoen euro van een anonymus een cd gekocht met data over frauderende banken. Meer dan honderd banken zouden in Duitsland gesjoemeld hebben met de afdracht van belasting. In totaal is er voor zo’n tien miljard euro verduisterd. Banken die niet meewerken met het onderzoek kunnen een inval van de politie tegemoetzien.

Ziek

18. Directeur Rick Vercauteren van Museum Van Bommel Van Dam zit ziek thuis, nu de gemeente Venlo bekend heeft gemaakt het museum te willen sluiten. Het gebouw wordt afgestoten, de collectie verhuist naar het Limburgs Museum, even verderop. De gemeenteraad buigt zich in maart over het voorstel, waar ook de provincie nog mee akkoord moet gaan.

Afscheid 2

19. Ajax-leden stemmen unaniem voor bestuursraad en tegen Johan Cruijff. De oud-voetballer en meester-intrigant had er drie dagen eerder al op geanticipeerd. “Ik zal er altijd voor de club Ajax zijn.”

Koud

20. “Die Porsche is verschrikkelijk. Hij is moeilijk te besturen, koud en heeft een slechte vering. Ik ben constant bang dat ik hem kapot maak.” Actrice Sofia Helin over de auto die ze als de autistische politie-inspecteur Saga Norén rijdt in de tv-serie The Bridge.

Rowwen

22. Dagblad de Limburger heeft al een week geen artikel gepubliceerd over Rowwen Hèze. Zou er wat aan de hand zijn?

Me

28. Het woord waar we ons in 2015 het meest aan geërgerd schijnen te hebben, was ‘me’ – in de foutieve toepassing als bezittelijk voornaamwoord. In de zin “Het zal me me reet roesten” gaat het dan om de tweede ‘me’.

Zoiets

29. Liever zouden we alle druiloren een bekeuring sturen voor elke zin die ze nog steeds laten beginnen met “Ik heb zoiets van…” Waarna iets volgt wat je eigenlijk niet wil weten.

Bocht

31. Op de shortlist van meest ergerlijke uitdrukking van 2010-2015: “Dat is me te kort door de bocht.”