Pino

1. Verwacht voor dit najaar in De Brandweer in Maastricht: een expositie rond de Italiaanse topkok Giuseppe ‘Pino’ Pascale van Ristorante Il Bucchero in Chiusi, fameus om zijn atomisch-hybride gerechten. Hij zal een eenmalig diner verzorgen à 17,50 euro per couvert. Exacte datum is nog onzeker, aanmelden kan alvast via info@zuiderlucht.eu

Nieuw

2. “Het is leuk iets nieuws te horen”, zegt de Cubaanse Yeni Vásquez tijdens het eerste concert van de Rolling Stones op Cuba, “maar wij komen vooral voor het spektakel. Dit is het indrukwekkendste wat ik in mijn leven heb gezien.”

Tekort

3. Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 schrapt een deel van het programma, er komt veel minder geld binnen dan geraamd. De begroting is bijgesteld van veertig naar 26 miljoen. Vooral de beoogde bijdragen van sponsors vallen tegen: acht miljoen euro.

Mond

4. Zelden zagen we iemand die altijd zó’n grote mond had, zichzelf zó klein maken. De ooit zo stoere Jos van Rey doet voorafgaand aan zijn berechting alvast huilie-huilie: “Ik ben al veroordeeld.”

Hond

5. Maurice de Hond voorspelt een “te lage opkomst” om het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne rechtsgeldig te laten zijn. We kunnen dus aannemen dat de opkomst boven de dertig procent zal uitkomen.

32,3 %

6. De opkomst voldoet met 32,3 procent inderdaad ruim aan de norm.

68,7 %

7. Mogen we nu concluderen dat 68,7 procent van de Nederlanders niets ziet in een raadgevend referendum? Zullen we dan maar een referendum houden over de zin van een referendum?

Steur

9. “We gaan hetzelfde doen als nu, alleen wel met wat proactiviteit erbij.” Heldere uitleg van Ard van der Steur, die opnieuw mag aanblijven als minister van justitie. Tot de volgende aanslag.

Satire

10. Geen satire maar bittere ernst: Turkije wil dat Duitslands de komiek Jan Böhmermann vervolgt wegens het voorlezen van een schimpgedicht over president Erdogan.

John

12. Oud-voetballer John de Wolff wordt de eerste ambassadeur ouderenwerkloosheid. De eerste oudere werkzoekende is alvast van de straat.

De Italiaanse topkok Giuseppe ‘Pino’ Pascale, binnenkort in Maastricht.

De Italiaanse topkok Giuseppe ‘Pino’ Pascale, binnenkort in Maastricht.

Anders

14. Erdogan en Assad meten zich met het Westen, een groot deel van het volk juicht. Blijkt de Turkse en Syrische democratie toch anders in elkaar te zitten dan de onze.

Extra 3

15. Voorstel van Extra 3, het Duitse tv-programma dat het anti-Erdogan-liedje uitzond: voor elke Turkse grap over Erdogan die in Turkije wordt toegelaten, neemt Extra 3 er eentje terug.

M-nacht

16. Met 3000 betalende bezoekers is de eerste Museumnacht van Maastricht een groot succes. Opvallend is vooral het groot aantal jonge bezoekers.

Design-likes

17. Na de horloge- en automerken veroveren nu ook andere wereldmerken, zoals Airbnb, eBay en Nike de designbeurs van Milaan. Niet om een noviteit op het gebied van vormgeving te presenteren, maar om zoveel mogelijk Instagram-likes te verzamelen.

Schandaal

19. Aan een schandaal in de Nederlandse museumpraktijk komt mogelijk een eind. De Raad voor Cultuur wil iets doen aan de honorering van kunstenaars, die meestal geen vergoeding krijgen voor een expositie. De aarzeling is nog groot: de raad stelt minister Bussemaker voor iets te doen met “fondsen voor goedkope kredieten” en “proeftuinen voor nieuwe verdienmodellen”.

Cox

21. “Op een dag zal een regering rendement gaan verlangen voor alle investeringen. Daarop moet je voorbereid zijn”, voorspelde de afgelopen week overleden actrice en theaterdirecteur Cox Habbema (1944-2016) al in 1986.

Roos

23. De hofnar valt uit zijn rol. Jan Roos is boos op de linkse kranten en de middelvinger die hij vanuit Den Haag krijgt. Heeft hij het spel, waarin winnaars verliezers blijken en omgekeerd, toch niet helemaal begrepen.

Diploma

24. Behalve in vermogen en inkomen manifesteert de toenemende ongelijkheid in Nederland zich ook in het onderwijs. Kinderen van minder hoog opgeleide ouders gaan, ook bij gelijke intelligentie, naar betere scholen en halen hogere diploma’s.

Aanwezig

28. “Wij vragen niet waarom wij onzichtbaar zijn”, zegt het anonieme kunstenaarscollectief Gerlach en Koop, nu te zien in het Bonnefanten in Maastricht. “Wij vragen ons af waarom iedereen tegenwoordig per se zo aanwezig wil zijn.” Net als wij.