Alex

1. Ook al was de General Assembly vrijwel leeg – het was lunchtijd – wat hebben we genoten van de Donald Trump-imitatie van koning Willem-Alexander in de VN.

Grote drie

3. Tom Lanoye: “De echte Grote Drie van de Nederlandstalige literatuur? Dat zijn uiteraard Willem Elsschot, Louis Paul Boon en Hugo Claus.”

Boete

4. De Limburgse publieke omroep L1 krijgt van het Commissariaat van de Media een boete van 2,7 ton voor sluikreclame. Het gaat om acht overtredingen waarbij in een programma in ruil voor geld veelvuldig werd verwezen naar de milde gever. “Het lijkt erop dat er bij L1 structureel iets mis is op het gebied van onafhankelijkheid en transparantie”, aldus het commissariaat.

Trots

5. “Geweldig dat twee landen in staat zijn twee peperdure kunstwerken te delen”, concludeert Bas Heijne na het beschamende getouwtrek tussen Nederland en Frankrijk over twee onbekende Rembrandts. “Zo is het Europese project bedoeld; niet het opgeven van trots, maar het delen van trots.”

Brijs

6. “Arion gaf me het advies vooral niet te veel te publiceren. Eén boek in de tien jaar, dat was volgens hem ruim voldoende”, aldus schrijver Stefan Brijs over zijn bezoek, een tijdje geleden alweer, aan de vorige week overleden Curaçaose schrijver Frank Martinus Arion.

Overleg

7. Twee bazen van Air France ontsnappen ternauwernood aan een lynchpartij na mislukte onderhandelingen met radicale vakbonden. Een vertegenwoordiger van het cabinepersoneel van de KLM: “We zijn blij dat we deze vorm van overleg in Nederland niet hebben.”

Overlast

8. Gekke Geert trekt weer door het land. Na het meldpunt overlast door Polen komt hij nu met een meldpunt overlast door asielzoekers. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD): “ Dat meldpunt bestaat al. Het heet politie.”

Penibel

9. Waar is premier Rutte, wil iedereen weten, nu Gekke Geert het volk ophitst en diens collega-politici niet thuis geven? Premier Rutte is in Atlanta (VS), waar hij bij Coca-Cola de belangen van Heineken dient.

Kauwgom

10. De kauwgom van de maand: De enige staat ter wereld die absolute prioriteit geeft aan cultuur, is Islamitische Staat.

Moed

11. Kamel Daoud, auteur van Moussa of de dood van een Arabier over de groeiende invloed van islamisten in Algerije: “Ze hebben het geld, het geld dat u aan Saoedi-Arabië betaalt en dat weer bij ons terechtkomt. Islamitische boeken worden gratis verspreid. We zijn de strijd aan het verliezen. Zelfs in het westen bent u de strijd aan het verliezen.”

Hunker

12. Ook zo’n hunker naar de tijd dat De Wereld eens een keer níet Door Draaide?

D’r Huub

13. “Natuurlijk ben ik ook een voorstander van balbezit, alleen dan moet je de bal wel hebben.’ Zegt Huub Stevens, voetbaltrainer.

Oranje

14. We verheugen ons alvast op een voetballoze zomer in 2016.

Raket

15. Maar: waar kwam die raket nou vandaan? En wie schoot hem af?

Dom

16. “Ruttes lichtheid mag dan soms gekmakend zijn, hij is altijd nog een stuk dragelijker dan de loodzware domheid en gewichtige zelfoverschatting van Halbe Zijlstra.” Bert Wagendorp in de Volkskrant.

Naakt

18. Alweer een zekerheid die ons ontvalt zonder dat we zijn geconsulteerd: de Amerikaanse Playboy stopt met het publiceren van naaktfoto’s. (Hugh Hefner begon er ooit mee om te voorkomen dat het publiek, vanwege de artikelen over design en architectuur, zou denken dat het een blad voor homo’s was.)

J.P.

21. Serieus: heeft u ook wel eens heimwee naar J.P. Balkenende?

Berooid

25. Gedachten op de zondagmorgen: het straatarme Nederland neemt in 1914 ruim één miljoen Belgische vluchtelingen op. Het berooide en platgebombardeerde Duitsland heeft in 1946 negen miljoen vluchtelingen binnen de landsgrenzen.

Nood

26. Zelfs voor het bouwen van noodwoningen zijn in dit land negen maanden nodig.

Transport

28. Door de vluchtelingencrisis is de PVV in de peilingen niet alleen de grootste partij, maar zit ook qua zetelaantal (37) op recordhoogte. Ineens herinneren we ons weer waarom Nederland in 1940-45 het land was waar de meeste Joden op transport werden gesteld.