YAP
1. ‘Yap van Zwayden’ wordt de nieuwe chef-dirigent van het New York Philharmonic Orchestra. Het voormalige straatschoffie uit Amsterdam staat nu nog op de bok bij (onder andere) het Dallas Symphony Orchestra, waar sommige musici zijn stijl van leidinggevend als kwetsend ervoeren. Van Zwedens reactie: “Als je niet goed speelt, dan speel je niet goed.”

PERCENTAGE
2. Paulien Cornelisse gaat voortaan zelf haar boeken uitgeven. “In het theater heb ik een impresario en draag aan haar een percentage van mijn inkomsten af. In de uitgeverijwereld is het omgekeerd, daar krijg je als schrijver een percentage.”

GEEN PEIL(ING)
3. In de peilingen ging hij met twee vingers in de neus op kop, bij de eerste echte voorverkiezingen (Iowa) wordt De Donald tweede. Zouden ze in de VS ook een Maurice de Hond hebben?

VISITE
4. Kunstbeurs Tefaf begint ook twee beurzen in New York, in voor- en najaar. Wie denkt dat dit een prelude is op een vertrek van de Maastrichtse moederbeurs naar de VS, zit volgens bestuurslid Robert Aronson op het verkeerde spoor: “Deze beurzen worden ons visitekaartje voor Maastricht.”

DADA 100
5. Wat we uiteraard níet herdenken: honderd jaar geleden, vandaag op de kop af, ontstond Dada.

HAPPY!
7. Zanger Pharell Williams is helemaal happy nu hij mede-eigenaar is geworden van spijkerbroekenmerk G-Star Raw. De twee werkten al samen in Williams’ bedrijf Bionic Yarn, dat vezels en garen maakt van uit zee gevist en gerecycled plastic.

GROEI
9. ”Welk een voldoening schenkt het mij om mijn vrouw en alle andere ondergangsprofeten de cijfers van de afgelopen jaren onder de neus te wrijven: de Volkskrant heeft eerst de daling tot
stilstand gebracht en is afgelopen jaar gegroeid in oplage, zelfs op papier.” Volkskrant-hoofdredacteur Philippe Remarque tijdens zijn Machiavelli-lezing.

RECORD
11. De Late Rembrandts was kinderspel bij de Jeroen Boschexpositie die vandaag opent in Den Bosch: alleen al in de voorverkoop werden 100.000 kaartjes verkocht voor “de grootste Bosch-expositie ooit” – klopt niet, zegt het Prado in Madrid, die is later dit jaar bij ons.

FLIRTEN?
12. George Clooney kijkt tijdens de Berlinale-persconferentie na een lange en verwarde vraag diep in de ogen van een blozende Poolse journaliste en zegt: “Are you flirting with me?” Het antwoord dat haar niet te binnen schiet: “What else?”

KAARTJE
14. Weer geen kaartje in de bus. Net als vorig jaar. En het jaar ervoor.

MATCHFIXING
17. Waardenvrije wetenschap: in 1986 werd het oeuvre van de 17e eeuwse schilder Rembrandt van Rijn vastgesteld op 280 werken. Inmiddels zitten de deskundigen van het Rembrandt Research Project op 340. Jean Pierre Geelen in de Volkskrant: “Bezoekers trekken is topsport geworden. De belangen zijn groot. Matchfixing ligt op de loer.”

SCHIJT!
16. Tegenstanders van het associatieverdrag met Oekraïne krijgen bijna 48.000 euro subsidie om hun argumenten op wc-papier te laten drukken. In totaal is er twee miljoen euro aan subsidie te verdelen onder voor- en tegenstanders van het referendum over het verdrag.

LACHZIEK
21. Hysterisch landje aan de Noordzee met je boze burgers, je lachzieke alles-draait-om-de-handel premier en je tot het bedrukken van wc-papier verworden democratie – hoe lang blijft dit nog goed gaan?

ROLAND
22. “Ik wist niet zeker of ik het kon. Maar ik weet ook niet zeker of ik morgenochtend weer wakker word”, zegt Roland Kahn over de mislukte overname van warenhuis V&D. Over de omgang met zijn personeel bij CoolCat: “Ik kan heftig overkomen. Maar het is dan ook míjn bedrijf.”

watwas in 2.jpeg

PRIKKIE
23. Niet alle kunst gaat naar Qatar. Hedgefunder Ken Griffin heeft het schilderij Interchanged (1955) van Willem de Kooning gekocht voor 300 miljoen dollar. In 1986 was het doek nog voor een prikkie (20,6 miljoen dollar) te koop.

ZUSJE
26. De Argentijnse president Mauricio Macri heeft een interessant baantje gevonden voor Inès Zorreguieta (30). De zus van Máxima is directeur van het Kantoor Receptie van de Algemene Directie van de Administratie van de Uitvoerend Secretaris van de Nationale Raad ter Coördinatie van de Sociale Politiek van de President. Bij ons noemen we zo iemand koningin.