Theo I

1. De Limburgse gouverneur Theo Bovens is „hartstikke blij met al die discussies over de euro, een Grexit, een Brexit en de Unie. Dat brengt iedere keer opnieuw de naam Maastricht in het nieuws. Dat is smullen voor de branding van Maastricht! Hoe meer ruzie over Europa, hoe beter voor de naam van Maastricht.”

Vroeg

2. De goudjakhals op de Veluwe is vroeg dit jaar. De lynx in Zuid-Limburg tekent protest aan wegens broodroof.

Madeleine

4. Overleden: Thérèse Cornips (1926-2016), vertaalster van Proust, Capote, Hesse en Goethe.

Training

5. Rechters in de zaak-Wilders krijgen mediatraining. Ze moeten goed overkomen en hun verhaal in begrijpelijke taal kunnen vertellen. Bij andere verdachten is daar kennelijk geen behoefte aan.

Fb

6. Facebook betaalde in 2014 in Engeland welgeteld 5000 euro belasting. Vinden we leuk!

Persvrijheid

7. Rusland roept Europa op Turkije te dwingen de regels van de vrije meningsuiting na te leven.

Kokkie

8. “Als ik een vrucht definieer als onderdeel van een plant , dan kan ik ook een vrucht uit de Amazone die ik nog nooit gezien heb direct begrijpen”, zegt ex-kok Ferran Adrià, tegenwoordig filosoof-astronoom. Als hij het concept heeft uitgewerkt, kan het “natuurlijk” ook worden toegepast om architectuur en beeldende kunst te analyseren.

Piemel

9. De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump legt in een tv-debat aan zijn tegenstrever Marco Rubio uit dat hij heus niet zo’n kleine piemel heeft als deze beweert.

Broer

11. Schrijfster Esther Gerritsen is tevreden over haar boek Broer, het Boekenweekgeschenk 2016: “Omdat het me gelukt is om een soort hoopvolle wending aan het verhaal te geven. Dat probeer ik al jaren, en dat lukt me dan net in de laatste drie zinnen.”

Katja

10. We waren bijna vergeten hoe het was, een tv-interview zonder script vooraf. Hulde daarvoor, onverstoorbare Adriaan van Dis, en dank, fabuleuze Katje Petrowskaja. Dank vooral voor je boek, Misschien Esther, schurend en scherp, als een goed tweegesprek.

Handel

11. Premier Rutte bekijkt ook de vluchtelingencrisis vanuit het perspectief van de handelaar. “De mensensmokkelaars zullen op zoek moeten naar een ander business-model”, zegt hij na afloop van het EU-akkoord met Turkije.

Adrià

12. De site Follow The Money is kritisch over ‘reageerbuiskok’ Ferran Adrià. De man “die hemelse smaken kon toveren uit een simpel spruitje, loodste via de achterdeur van zijn kooklab stilletjes een reeks verdachte, ziekmakende smaakstoffen en andere toevoegingen de restaurantkeuken in”. Volgens FTM bereiken Adrià’s omstreden additieven via de voedingsindustrie ook onze supermarkten.

Nieuw!

13. Net als Rembrandt met De flauwgevallen jongeman komt ook Jeff Buckley, weliswaar pas twintig jaar dood, deze week met nieuw werk.

Extra

14. Omroep L1 krijgt geen extra geld uit Den Haag om het nieuws in dialect te presenteren. Aan wie mogen we ons dankwoord richten?

Beeldenstorm

15. “Ik vind het een schande dat de strijders van IS de heiligdommen van de Syrische stad Plamyra vernietigen. Maar ik weet: wij, de christelijke Nederlanders, hebben óók een beeldenstorm achter de rug. En daar zijn we trots op.” Hans Maarten van den Brink, schrijver.

Pluche

18. De vraag of ze minister wilde worden in het kabinet Rutte, is het hoogtepunt in de politieke carrière van Femke Halsema, aldus de pr-campagne van haar memoires Pluche. Dat boek kunnen we dus overslaan.

03.2 watwasin- JB op EU

Tijdens de EU-top in Brussel werd een nieuwe Jheronimus Bosch ontdekt.

Fitter

23. Barack Obama is na zeven jaar Witte Huis fitter dan toen hij aan de klus begon. Volgens zijn lijfarts is zijn cholesterolspiegel lager, heeft hij meer spiermassa en is hij iets aangevallen. – Waar kunnen we ons aanmelden voor de primaries?

Kauwgum

25. De kauwgum van de maand: had ú vijf jaar geleden publiekelijk durven zeggen dat in 2016 het nationalisme het leidend beginsel in Europa zou zijn.